ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας κατά των τουρκικών απειλών

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας κατά των τουρκικών απειλών
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σε όλα τα μέτωπα βρίσκεται η Αθήνα απέναντι στην Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία ξετυλίγει ένα προς ένα τα «όπλα» της και επιδίδεται σε έναν ατέλειωτο διπλωματικό μαραθώνιο.

Σήμερα, Τρίτη, επισκέπτεται την Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ το θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών θα τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση που θα έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμνιν Νετανιάχου στις 16 και 17 Ιουνίου στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η αμυντική συνεργασία αλλά και η κοινή στρατηγική για απέναντι στη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η «είναι υποχρεωμένη η ελληνική πλευρά να είναι πάντα προετοιμασμένη για τα πάντα. θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται να θέσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του την προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας. Στόχος του είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι «27» να απαντήσουν στις προκλήσεις της Άγκυρας, όχι μόνο κατά των ελληνικών συνόρων αλλά και κατά των ευρωπαϊκών.

Η ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη στην πολιτική της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει επιλεκτικές διαρροές σε πλήρως ελεγχόμενα από τον ίδιο τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να απειλεί πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκική προπαγάνδα

Η τουρκική Sabah γράφει:

«Η Τουρκία θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο “Κανουνί” στη Λιβύη. H Τουρκία δεν υποχωρεί αναφορικά με τα διεθνή της δικαιώματα και συνεχίζει τις δραστηριότητές στην ανατολική Μεσόγειο προχωρώντας στα ανάλογα στρατηγικά βήματα».

Με τη σειρά της, η φιλοκυβερνητική Yeni Safak δημοσιεύει χάρτη, κάνει λόγο για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης και σημειώνει:

«Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ της Λιβύης».

Μάλιστα, τονίζεται ότι η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα

Παράλληλα, στα βόρεια σύνορά μας στη Θράκη, μονάδες του Δ' Σώματος Στρατού προχωρούν σε βολές βαρέων όπλων, σε μια άσκηση υψηλού συμβολισμού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν συναινετική στάση στα εθνικά θέματα, ζητώντας παράλληλα τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτών Αρχηγών για να εξετάσουν από κοινού όλες τις εξελίξεις.

«Για αυτό θέλουμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να βάλουμε πλάτη αλλά να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε» δηλώνει στο ραδιόφωνο του Alpha ο πρώην υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας
.
Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει και μέσω του Παύλου Χρηστίδη αναφέρει:

«Σε οποιαδήποτε επιλογή του κ. Ερντογάν να προχωρήσει σε πράξεις, εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε με πράξεις και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά, η οποία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τονίζει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει αποτελεσματικότητα και αν προκληθούμε από την Τουρκία να υπάρξει απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ