ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωτήρης Ρούσσος στο CNN Greece: Η Άγκυρα είχε προϋπολογίσει τις κινήσεις της Αθήνας

Σωτήρης Ρούσσος στο CNN Greece: Η Άγκυρα είχε προϋπολογίσει τις κινήσεις της Αθήνας
www.blod.gr

O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, μιλήσε στο CNN NOW και την Αμαλία Κάτζου, δίνοντας τη δική του εξήγηση για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Μπορεί οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από την Άγκυρα να συνεχίζονται, ωστόσο σύμφωνα με τον διεθνολόγο Σωτήρη Ρούσσο, η Τουρκία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από τις κινήσεις της Αθήνας, καθώς σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ήταν προϋπολογισμένες.

Όσο αφορά στην συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας ο διεθνολόγος τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία συμφωνία που επιφέρει κάποια επίπτωση στο βασικό ζήτημα που έχουμε αυτή την περίοδο με την Άγκυρα, το οποίο δεν είναι άλλο από την τουρκολυβική συμφωνία για τις ΑΟΖ.

«Επιπτώσεις στην πολιτική της τουρκικής πρωτεύουσας μπορεί να έχουν άλλα ζητήματα, όπως το αν θα καταφέρει να έρθει σε κάποια συμφωνία με τη Ρωσία σε σχέση με τη Λιβυή, ανάλογη με αυτή που είχε έρθει στο παρελθόν με τη Ρωσία σε σχέση με τη Συρία. Οι δικές μας κινήσεις, προς το παρόν, δεν έχουν κάποια αποτρεπτική επήρεια στην πολιτική της Άγκυρας» αναφέρει στο CNN Greece ο διεθνολόγος.

«Δύσκολη» η ευνοϊκή συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου

Μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα ήταν σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί σωστά. «Παραδείγματος χάρη, μία τέτοια συμφωνία θα πρέπει να δίνει στην Κρήτη πλήρη επήρεια όσον αφορά την ΑΟΖ. Η Κρήτη, δηλαδή, να θεωρηθεί ως μία μεγάλη ηπειρωτική ακτή με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Που άλλωστε είναι», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας, «θα πρέπει να εξετάσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας, αν υπάρξει, αν και πολιτικά είναι δύσκολο να υπάρξει ευνοϊκή για την Ελλάδα συμφωνία, καθώς η Αίγυπτος αυτή την στιγμή δεν θέλει να έρθει σε μεγάλη αντιπαράθεση με την Τουρκία» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ