ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημερομηνία για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί δίνει το κόμμα του Ερντογάν

Ημερομηνία για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί δίνει το κόμμα του Ερντογάν
AP Photo

Διαρροές στον Τύπο για την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί κάνει το κυβερνώνΚόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας.

Στελέχη του ΑΚΡ δεν αποκλείουν να τελεστεί η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή στο ναό στις 15 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) αναμένεται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου επί της προσφυγής που έκανε ο κατά τα άλλα άγνωστος «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον» για την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του 1934, του Κεμάλ Ατατούρκ για την μετατροπή του βυζαντινού μνημείου από τζαμί σε μουσείο.

Πήγες του ΑΚΡ, τονίζουν πάντως ότι πιθανή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως ζήτησε προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν.

Τζαμί θέλει την Αγία Σοφία η κομματική βάση

Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το στέλεχος του ΑΚΡ Χαμζά Νταγ, οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος μαζί με τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάσσονται σε ποσοστό 90% υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Το ποσοστό αυτό πέφτει, στο συντριπτικό και πάλι 70%, μεταξύ των ψηφοφόρων του επίσης ακροδεξιού κόμματος ΙΥΙ της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ και περιορίζεται στο 40% στους ψηφοφόρους του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το βράδυ της 29ης Μαΐου, με αφορμή την 567η επέτειο από την Άλωσης της Πόλης, η κυβέρνηση Ερντογάν διοργάνωσε εορτασμούς στην Αγία Σοφία, με ανάγνωση στίχων από το «Εδάφιο της Άλωσης» του Κορανίου και εκδηλώσεις με ήχο και φως έξω από τον ναό.

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία, η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ ο μουφτής διάβασε μέσα από την Αγία Σοφία τους συγκεκριμένους στίχους του Κορανίου, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, και κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ