ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης «έδειξε» το χρόνο και το εύρος των αλλαγών

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης «έδειξε» το χρόνο και το εύρος των αλλαγών
ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνησή του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεχτεί δύο εισηγήσεις από τους συνεργάτες του για τη διεξαγωγή των αλλαγών αυτών -στις αρχές Ιουλίου και μετά τον Αύγουστο.

Η πλάστιγγα, όμως, φαίνεται πως κλίνει χρονικά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως αρκετοί από τους υπουργούς έχουν κατεβάσει τα μολύβια περιμένοντας τον ανασχηματισμό.

Έτσι, αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία και να προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές.

Οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σημαντικό ταξίδι του στο Ισραήλ ρώτησαν επιμόνως για το θέμα των αλλαγών στην κυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να πει οτιδήποτε που ενδεχομένως να υποσκίαζε τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προτίμησε, λοιπόν να δώσει μια πιο ήπια διάσταση στις απαντήσεις του ενώ λίγη ώρα αργότερα άλλοι συνεργάτες του προχωρούσαν σε διευκρινίσεις για το χρόνο και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού.

Ο «γρίφος» Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, και σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ουσία του θέματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με νόημα:

«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…».

Οι δημοσιογράφοι, όμως, επέμειναν και έτσι ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:

«Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις» δίνοντας προφανώς το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί.

Μάλιστα, πιθανή ημερομηνία που ενδεχομένως να επιλεχθεί για την διενέργεια αυτών των διορθωτικών κινήσεων είναι η 7η Ιουλίου -ακριβώς ένα χρόνο από τις εκλογές που έδωσαν τη μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

Οι συζητήσεις για ανασχηματισμό έχουν φουντώσει για τα καλά το τελευταίο διάστημα, με τα πολιτικά «πηγαδάκια» να έχουν πάρει… φωτιά. Πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει πως μετά την 1η Ιουλίου θα γίνουν όπου χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού

Δεν αποκλείεται, όμως, και ένας πολιτικός αιφνιδιασμός ως προς το χρόνο του ανασχηματισμού λόγω της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση που οι επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές παραμείνουν «πρώτο θέμα» στα ΜΜΕ, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Και δεν χωρά καμία αμφιβολία πως θα επιλέξει να επισπεύσει τις αλλαγές αυτές εάν οι υπουργοί «κατεβάσουν τα μολύβια» και δεν παράγεται κανένα κυβερνητικό έργο.

Ονόματα και αλλαγές στα υπουργεία

Οι συζητήσεις στα πολιτικά και υπουργικά γραφεία έχουν «ανάψει» για τα καλά το τελευταίο διάστημα και η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν πως αμετακίνητοι παραμένουν οι επικεφαλής βασικών υπουργείων -όπως για παράδειγμα Εξωτερικών και Άμυνας- λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Άλλωστε, οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεπέρασαν τις αρχικές «αρρυθμίες» -κυρίως από πλευράς της Μεσογείων- και τώρα η συνεργασία των δύο υπουργείων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αποτελεσματικές και κοινές.

Αμετακίνητος φαίνεται πως παραμένει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον οποίο αποδίδεται η σταθερότητα στον χειρισμό της οικονομικής διάστασης της κρίσης του κορωνοϊού.

Έπειτα είναι και ο σχεδιασμός της κατανομής του οικονομικού πακέτου των 32 δισ. ευρώ, που μαζί με τους τεχνοκράτες θα αποφασιστεί πώς θα διανεμηθεί και σε ποιους τομείς με έμφαση στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να «σπάσουν» δύο υπουργεία -αυτά του Άδωνι Γεωργιάδη (Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και του Κωστή Χατζηδάκη (Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Και οι δύο υπουργοί θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή αλλά σε περίπτωση που «σπάσουν» τα υπουργεία τους, θα εμφανιστούν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών.

Στο πόστο του υπουργού Εργασίας ενδέχεται να βρεθεί o Στέλιος Πέτσας, καθώς φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του νυν υπουργού, Γιάννη Βρούτση τον οποίο ωστόσο το Μαξίμου χαρακτηρίζει «δουλευταρά».

Για το ίδιο υπουργείο έχει ακουστεί, όμως, και το όνομα του Βασίλη Οικονόμου.

Υπάρχει, ωστόσο, και η πιθανότητα ο Στέλιος Πέτσας να αναλάβει τη θέση του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και να παραμείνει στο εργασίας ο σημερινός υπουργός, ο οποίος άλλωστε γνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο υπουργείο αναμένεται να αποτελέσει το «μήλον της έριδος» το επόμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της μετά - κορωνοϊό εποχής.

Ερώτημα για τον υπουργό τουρισμού, θετική εικόνα για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Θεοχάρης ενδέχεται να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Θετική εικόνα επικρατεί στο Μαξίμου για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση να βγάλει άκρη με τα θέματα των χαρτών για τις Αποκλειστικές οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι «αμετακίνητοι»

Αμετακίνητος λόγω της αποτελεσματικότητάς του θεωρείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και όλη η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου και για τον Πολιτισμό, με τη Λίνα Μενδώνη να παραμένει, ως φαίνεται, στη θέση της. Αλλαγές εξετάζονται, όμως, για τον τομέα του Αθλητισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να μετακινείται σε μια τέτοια περίπτωση σε άλλο πόστο.

Οι «επιτυχημένοι» υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και Τάκης Θεοδωρικάκος (υπουργός Εσωτερικών) δεν πρόκειται να μετακινηθούν καθώς και οι δύο αποτελούν «καλά χαρτιά» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναβαθμισμένος εμφανίζεται, τέλος, και ο Βασίλης Κικίλιας που είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις και τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκεται στη «θετική λίστα» του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ