ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης: Από το 2020 και μετά θα εξαιρείται η δαπάνη των εμβολίων από το clawback

Κοντοζαμάνης: Από το 2020 και μετά θα εξαιρείται η δαπάνη των εμβολίων από το clawback
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ / CNN Greece

Στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), την Πέμπτη (18/06/2020), συμμετείχε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι σύντομα το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική, με συγκεκριμένα μέτρα. «Ξέρουμε τι να κάνουμε και θα το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η δαπάνη των εμβολίων από το clawback, αρχής γενομένης από το 2020. «Αναγνωρίζουμε το ρόλο των εμβολίων στη δημόσια υγεία, πράγματι είναι ένα εργαλείο πρόληψης και έτσι θα το αντιμετωπίζουμε» τόνισε.

Αναφερόμενος στο μέτρο του clawback γενικότερα, επισήμανε ότι «αναγνωρίζουμε ότι είναι δυσβάσταχτο για τις εταιρείες». «Αν καταρρεύσουν οι εταιρείες ή το ασφαλιστικό σύστημα, θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί. Πρέπει η λύση να είναι win-win» πρόσθεσε.

Ως προς τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδυτικές δαπάνες, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει ως μέσο μείωσης του clawback, αλλά ως ένα πρώτο βήμα για να δοθεί το μήνυμα στην αγορά ότι θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Για την εισαγωγή στο σύστημα αποζημίωσης καινοτόμων θεραπειών, πρότεινε η καινοτομία να αποζημιώνεται ανάλογα με την έκβαση που έχει μια θεραπεία σε έναν ασθενή.

Τέλος, τόνισε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκε ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς όχι υπήρχε επάρκεια φαρμάκων και η Ελλάδα όχι μόνο κάλυψε τις ανάγκες της, αλλά κατάφερε να βοηθήσει και άλλες χώρες μέσω εξαγωγών. Ως προς τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα κατευθυνθεί στον τομέα της Υγείας, καθώς αναδείχτηκε σε όλη την Ευρώπη η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας κατά την πανδημία. Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα σε εξέλιξη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις στον τομέα της Υγείας και «θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνουν αυτά τα προγράμματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ