ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-αλ Σίσι

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-αλ Σίσι
Δελτίο τύπου / POOL

Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας και Αιγύπτου και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια και του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi) νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο.

Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri), με τον οποίον συνομίλησαν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε σε άρθρο του νωρίτερα στην εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram ο κ. Δένδιας, ευελπιστεί η επίσκεψή του να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμα πως η επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει τη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Αλ-Σίσι, που η Ελλάδα με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτησε και "προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της «ηγεμονικές» επιδιώξεις».

Παράλληλα άλλωστε με τις συνομιλίες του κ. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρή, συνεδριάζουν οι Τεχνικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Οι επαφές του κ. Δένδια στο Κάιρο χαρακτηρίζονται κομβικής σημασίας όσον αφορά στον περιορισμό της τουρκικής διαίσδυσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση στην πράξη του μηνμονίου που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Ωστόσο, στην Αθήνα διπλωματικές πηγές κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά στα αποτελέσματα της επίσκεψης, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, αμέσως μετά το άνοιγμα του κύκλου από την πλευρά της Ελλάδας για την οριοθέτηση των Αποκλειτικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με τους γείτονές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ