ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα δημιουργεί διπλωματική «ασπίδα» απέναντι στην Άγκυρα

Η Αθήνα δημιουργεί διπλωματική «ασπίδα» απέναντι στην Άγκυρα
Δελτίο τύπου / POOL

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα απέναντι στην προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση της κυριαρχίας της και πως δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί μέλη της Ένωσης.

Για αυτό το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την ΕΕ να δείξει έμπρακτα και όχι στα λόγια ότι ασκεί έλεγχο στην περιοχή ανοικτά της Λιβύης, καθώς η έως τώρα πρακτική δείχνει ότι αυτός είναι ανύπαρκτος στην ουσία και η μεταφορά όπλων με τουρκικά σκάφη δεν παρεμποδίζεται από κανέναν.

Η Ελλάδα ζητά την πολιτική και διπλωματική καταδίκη της Τουρκίας από τους Eυρωπαίους εταίρους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Παράλληλα, η ελληνική διπλωματική παρουσία εντείνεται, καθώς μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ για να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις της χώρας με ένα ισχυρό σύμμαχο, με τον οποίο τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει κοινός προσανατολισμός.

Ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικό ήταν και το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, για τον αμοιβαίο καθορισμό των ΑΟΖ, έστω και τμηματικά, καθώς το Κάιρο αυτή την περίοδο δεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Η Αίγυπτος αποτελεί τον ρυθμιστή της περιοχής. Αν η Ελλάδα συμφωνήσει έστω και σε τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με το Κάιρο η περιοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου θα επικαλύπτεται από την ελληνική και αιγυπτιακή ζώνη δικαιοδοσίας.

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα καταστεί άκυρο. Η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή από ποτέ. Το Κάιρο είναι ενοχλημένο από την συνεχή παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή και νοιώθει πως απειλείται, καθώς ο Ερντογάν φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις κυριολεκτικά στην αυλή της Αιγύπτου, στη γειτονική Λιβύη.

Το Κάιρο δεν θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία που θα αφορά το σύμπλεγμα του Καστελορίζου για να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία της Αιγύπτου, σημείωσε:

«Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία επισπεύδει και προαναγγέλλει συνεργασία με την κυβέρνηση Σαράτζ της Τρίπολης για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Για αυτό και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζετε ότι με τη Λιβύη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Μιλήσαμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία μας στη Μεσόγειο».

Βολές κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε και ο υπουργός Άμυνας, με αφορμή το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων και τις απειλές σε συμμαχικά πλοία.

O Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι όχι απλώς προβληματική, αλλά ανήκουστη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του για τους στόχους της μελλοντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τους εταίρους της, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι καίρια η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε επίσης την έως τώρα πρόοδο των Ανατολικών Εταίρων στο μεταρρυθμιστικό τους έργο, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Τόνισε δε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών, ακόμη περισσότερο στους τομείς των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ