ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον εισαγγελέα το ηχητικό Μιωνή – Παραποιημένο το χαρακτηρίζει ο Παππάς

Στον εισαγγελέα το ηχητικό Μιωνή – Παραποιημένο το χαρακτηρίζει ο Παππάς

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά την κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του Νίκου Παππά.

Το ηχητικό κατέθεσε ο κ. Μιωνής ο οποίος δήλωσε ότι το ηχογράφησε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς φέρεται να λέει ότι:

«[Ο Παπαγγελόπουλος] Έχει τη δική του και αυτό το σημείο το δικό σου… μαθαίνω για ποιον είναι, αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… ότι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού [εννοεί της τότε κυβέρνησης]. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής… Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά».

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση

Στον εισαγγελέα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής κοινοβουλευτικής προκαταρκτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η ΝΔ πρότεινε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Η ΝΔ πρότεινε επίσης να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα και τα πρακτικά από την κατάθεση που είχε δώσει στην επιτροπή ο Νίκος Παππάς, δεδομένου ότι οι διάλογοι που κατέθεσε σήμερα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής διαφέρουν σημαντικά από όσα είχε πει στην επιτροπή ο κ. Παππάς. Με την πρόταση της ΝΔ συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής.

«Ακούσαμε για λεφτά, πολλά λεφτά. Ακούσαμε για μαγαζί με δική του ατζέντα, ακούσαμε να λένε να φέρει ο υπουργός την εισαγγελέα διαφθοράς, ακούσαμε να υπάρχει πρόσβαση σε φακέλους και δικογραφίες από πολιτικά πρόσωπα ενώ εκκρεμούν. Ακούσαμε για στοχοποίηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι», σχολίασε ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «ανέχεστε οι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κόμμα σας μαγαζί και μάλιστα να ανέχεστε την ατζέντα Παπαγγελόπουλου και για λεφτά εάν δεν χαλάει τις δικές σας δουλειές;

Μετά από όσα ακούσαμε σήμερα στην επιτροπή μας από το ηχητικό που μας εστάλη αλλά και με όσα διαφορετικά σχετικά είχε καταθέσει ο Νίκος Παππάς, αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι οι διάλογοι μεταξύ του Νίκου Παππά και του Σάμπυ Μιωνή είναι διαφορετικοί και γι΄αυτό πρέπει να στείλουμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα πρακτικά από την κατάθεση του Νίκου Παππά στην Επιτροπή και τους διαλόγους που πηγάζουν από το ηχητικό. Είναι εντελώς διαφορετικοί πάντως. Εάν τώρα ο κ. Παππάς θέλει να πει ότι αυτή η φωνή δεν είναι δική του, άλλο θέμα».

Νέα προθεσμία προκειμένου να μελετήσει τα έγγραφα που έχουν φτάσει τα τελευταία 24ωρα στην Επιτροπή ζήτησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σχετικά με το ηχητικό, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι:

«Ο Μιωνής προέβη σήμερα σε αυτή την κίνηση για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου καιτον ίδιο. Η σημερινή κίνηση του κ. Μιωνή έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος και τις αποκαλύψεις για τον σύζυγο της κ. Ράικου.»

«Αυτό είναι το πραγματικό κύκλωμα. Ένα διεθνές κύκλωμα που διακινεί χρήμα παγκοσμίως σε βάρος αδύναμων χωρών όπως ο Άγιος Δομίνικος και η Βόρεια Μακεδονία. Και σε αυτό ήταν πρωταγωνιστής ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού», επισήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: «Ο Μιωνής, στην προσπάθεια του να δείξει ότι ήταν θύμα δικό μου και όχι των Πλεύρη και Βορίδη, αναφέρθηκε στη δήθεν ανεξάρτητη έκθεση του Μ. Κάμπο. Αυτός σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Spiegel, εκτός από το ότι ήταν δικηγόρος του Μιωνή, βρέθηκε και ο ίδιος και η γυναίκα του με off shore σε Παναμά, Ουρουγάη, Βερμούδες κλπ. Με διαδρομές χιλιάδων ευρώ που καταλήγουν στον ίδιο και στη σύζυγό του», ανέφερε, σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σφοδρή επίθεση Πέτσα

Το ζήτημα σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας στο briefing, επιτιθέμενος με δριμύτητα στον Νίκο Παππά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος ανέφερε:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή, πριν από λίγο, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αντίγραφο συνομιλίας του με τον πρώην Υπουργό Επικρατείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Νίκο Παππά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή:

1ον. Ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου και επίσης φέρεται να δηλώνει ο κ. Παππάς ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και μάλιστα «πολλά λεφτά».

2ον. Επιβεβαιώνεται η από 26 Φεβρουαρίου 2020 δήλωση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην Υπουργό κ. Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή δύο Υπουργοί «συζητούσαν» με επιχειρηματία για... «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις». Κορυφαίοι Υπουργοί δηλαδή, συζητούσαν για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της Δικαιοσύνης!

3ον. Ο κ. Νίκος Παππάς ζήτησε από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο κ. Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, τότε Aρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού.

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι:

«Αν όσα περιγράφονται σε αυτή την ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους. Φαίνεται μάλιστα ότι ο τότε Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης».

Το σχόλιο του κ. Πέτσα κατέληξε ως εξής:

«Κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν για να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να γίνουν καθεστώς, να ελέγξουν όλους τους "αρμούς της εξουσίας", όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και ο κ. Παππάς, πρώην Υπουργός Επικρατείας, φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του παρακράτους. Και ο κ. Τσίπρας; Πρωθυπουργός ήταν. Γνώριζε για όλα αυτά; Οφείλει να απαντήσει σήμερα».

«Γελοίος αντιπερισπασμός»

Ο Νίκος Παππάς στην απάντησή του έκανε λόγο για γελοίο αντιπερισπασμό και κατασκευασμένο ηχητικό. Η δήλωση του κ. Παππά έχει ως εξής:

«Αφού πλαστογραφούν κάθε μέρα την πραγματικότητα και δεν τους βγαίνει, τώρα παραποιούν και συνομιλίες. Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου και ότι η ίδια δεχόταν σε λογαριασμό της χρήματα από τη Novartis, περιμέναμε τον αντιπερισπασμό από τη ΝΔ. Και αυτό έγινε.

Επιστρατεύτηκε το πραγματικό παρακράτος με κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος- που παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο Novartis.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή, κατά τη δήλωσή του, μάλλον πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των εγκληματικών πράξεών του. Το ερώτημα για ποιον δουλεύει και έναντι ποίου ανταλλάγματα θα αποκαλυφθεί σίγουρα και σύντομα.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ο ευτελισμός των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας από τη προσκόμιση μέσα στην ίδια τη Βουλή προϊόντων εγκλήματος σε βάρος υπουργών νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και όσων έστησαν αυτή την ιλαροτραγωδία στην απελπισία τους να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως σκευωρία και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως αρχιτέκτονα της σκευωρίας.

Μέσα στο πανικό τους, όμως, «πατάνε τα κορδόνια τους», απαξιώνουν τους θεσμούς και δυσχεραίνουν τη θέση τους.»

Αντιπερισπασμός

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική έκαναν το εξής σχόλιο:

«Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνη, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία. η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ . Για ποιο λόγο αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρά σε έγγραφο της δικογραφίας;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ