ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος από την Προανακριτική Επιτροπή

Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος από την Προανακριτική Επιτροπή
ΙΝΤΙΜΕ

Απόπειρα φίμωσης από την πλειοψηφία κατήγγειλε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από την Προανακριτική Επιτροπή, αρνούμενος να δεχθεί ερωτήσεις. Μετά και αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη η Επιτροπή ρίχνει αυλαία. 

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μόλις ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει καθώς δεν κλήθηκαν προς κατάθεση οι μάρτυρες που είχε ζητήσει, ενώ δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά του για κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας, που ανακοίνωσε στην Επιτροπή την πρόθεση του εντολέα του να αποχωρήσει, υπήρξε σαφής παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιώματων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καταγγέλλοντας παρανομίες και αλαζονείες της πλειοψηφίας.

"Η πλειοψηφία εχει προαποφασίσει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο όπως προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης", είπε ο κ. Τσοβόλας και κατήγγειλε ότι δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο κ. Σαμαράς, και οι εισαγγελείς. Υποστήριξε ακόμη, ότι η μεθοδολογια που ακολουθείται, θυμιζει το '89, και οτι η ΝΔ ετοίμαζε απο καιρο διώξεις.

"Λίγο πριν μας στραγγαλίσουν τους καταγγείλαμε και φύγαμε. Δεν είναι ελιγμός η αποχώρηση. Δεν είχα ολοκληρωσει αυτά που είχα να πω. Πήγανε να με φιμώσουν", ειπε ο Δημήτρης Παπαγγελοπουλος.

Λίγο πριν την αποχώρησή του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σύμφωνα με πληροφορίες, επανήλθε στο θέμα της Τσατάνη και είπε ότι η Τσατάνη “μου είπε τότε ο Σαμαράς μέσω τρίτου την πίεζε για την προφυλάκιση του Αγγέλου”. Στην Ολομέλεια ο Παπαγγελόπουλος θα αποκαλύψει το όνομα του “μεσολαβητή” Σαμαρά, ο οποίος είναι σημαντικό στέλεχος της ΝΔ, έλεγαν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δικηγόρος της Γεωργίας Τσατάνη, Θέμης Σοφός με δήλωσή του χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς Παπαγγελόπουλου.

"Ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι της κ. Γεωργίας Κων/νου Τσατάνη, Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών ε.τ., δηλώνουμε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι δήθεν του εκμυστηρεύθηκε πως «είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, μέσω απεσταλμένου του, για να προφυλακίσει τον Γιάννη Αγγέλου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» είναι παντελώς ανυπόστατοι και συκοφαντικοί, ότι η αήθης και θρασύτατη επίθεση την οποία εξαπολύει είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας, ότι αρνείται ρητώς και κατηγορηματικώς την ανωτέρω αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης ότι ουδεμία σχέση είχε ή έχει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργό. Η κ. Γεωργία Κων/νου Τσατάνη επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής της, επιφυλασσόμενη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός της".

Τι λένε κύκλοι της ΝΔ

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν πως «ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε την μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο, λάμβανε έγγραφα απο την αρχή, εξετάστηκαν σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες και μόλις ήρθε η ώρα των ερωτήσεων το «κεντρικό μαγαζί» υπό το φως των παραδικαστικων αποκαλύψεων επέβαλε στο "παραμάγαζο" την αποχώρηση. Ο κύριος Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες τίποτα για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά. Ακόμα και μέχρι χθες ο κύριος Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσής του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για την διαδικασία ερωτήσεων από την Προανακριτική Επιτροπή. Προφανώς υπό τον φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδα του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν την εξέταση του Αντώνη Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων κι ότι η πλειοψηφία είχε προαποφασίσει την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

"Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.

Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Εδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής. Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ".

Οι συνήγοροι του Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα με δήλωσή τους απορρίπτουν τα περί αποχώρησης και υπογραμμίζουν ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη υπερασπιστικά δικαιώματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κι ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή την παρωδία.

Η δήλωση Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα

"Η μονταζιέρα της Ν.Δ. και πάλι λειτούργησε χωρίς αιδώ και ίχνος αλήθειας. Διαδίδει ψευδώς ότι δήθεν αποχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να μη δεχθεί ερωτήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Επιτροπής, ενώ υπέβαλλε σήμερα για πολλοστή φορά το αίτημα να κληθούν και να εξετασθούν οι ουσιώδεις μάρτυρες Αντώνης Σαμαράς – μηνυτής – η Παπασπύρου – επιθεωρήτρια – οι Εισαγγελείς που πήγαν στο Παρίσι για να εξετάσουν νομίμως τον ουσιώδη μάρτυρα Φαλτσιανί, τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και Γιάννη Φιλιππάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τους κυρίους Μινωή, Αγγελή και λοιπούς, εν τούτοις απέρριψαν και πάλι το αίτημα αυτό, αποδεικνύοντας ότι έχουν προαποφασίσει την άσκηση Ποινικής Δίωξης.
Το γεγονός άλλωστε, όπως επισήμαναν οι συνήγοροι ότι στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τελείως παρανόμως και καταπατώντας το τεκμήριο της αθωότητας, την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων στο Ειδικό Δικαστήριο, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και θίγοντας τους δικαστές, αποδεικνύει ότι είναι προειλημμένες αποφάσεις για παραπομπή.
Καταγγέλλοντας όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα, που αποτελούν σαφή παραβίαση των θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου και παραβιάζοντας κάθε έννοια Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτή την παρωδία, που γελοιοποιεί τους κοινοβουλευτικούς και τους δικαστικούς θεσμούς.
Αποκαλύπτεται πλήρως ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν σέβονται ούτε τους νόμους, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι στόχος τους δεν είναι η ανεύρεση της αλήθειας αλλά η συσκότιση της αλήθειας για να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη.
Η αλήθεια όμως θα λάμψει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα".

Σε κάθε περίπτωση μετά και την εξέλιξη αυτή, πέφτουν οι τίτλοι τέλους της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν ο τελευταίος μάρτυρες. Το επόμενο διάστημα τα μέλη της θα ασχοληθούν με τη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια και θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση εντός του Ιουλίου. Η παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα αποφασιστεί με μυστική ονομαστική ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ