ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση ολκής για το «παρακράτος»: Οι διάλογοι και οι απαντήσεις Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου

Σύγκρουση ολκής για το «παρακράτος»: Οι διάλογοι και οι απαντήσεις Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εξακολουθούν να βρίσκονται οι κατηγορίες για λειτουργία «παρακράτους», αλλά και οι αποκαλύψεις στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύουν εκατέρωθεν βολές με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει προσωπικά στο ζήτημα και να διαμηνύει σε όσους, όπως υποστηρίζει, τον στοχοποιούν, πως είναι εδώ. Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας.

Το επίμαχο δημοσίευμα παρουσιάζει διάλογο μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπως φέρεται να τον μετέφερε στον διευθυντή της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Παναγιώτη Τζένο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Κατά την εφημερίδα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για το πώς θα εμπλέξουν δημοσιογράφους των «Παραπολιτικών» σε εγκληματική οργάνωση ενώπιον του τότε πρωθυπουργού.

«Πάρε τον Ζαγοραίο για να τους γα…σει» είναι μια από τις φράσεις του διαλόγου που «πιστώνεται» στον Πάνο Καμμένο και μάλιστα έγινε και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής της εφημερίδας είχε κρατήσει λεπτομερείς σημειώσεις των όσων του είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τις οποίες και μετέφερε στον εκδότη Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος υπογράφει και το σημερινό δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος στον διευθυντή των Παραπολιτικών, μετά την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει την 21η Φεβρουαρίου στη Βουλή για τη Novartis πήγε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου είχε ένα ζωηρό διάλογο με τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρόντος του κ. Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει η εφημερίδα.

Το εν λόγω δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για παρεμβάσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και της συζύγου του Έλενας Τζούλη ενώ εμπλέκει και τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο αλλά και αξιωματικούς της αστυνομίας.

Έντονη αντίδραση της ΝΔ

Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «παρακράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Όσα αποκαλύπτονται σήμερα από τα “Παραπολιτικά” αποτελούν άλλη μια κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δύο υπουργοί συζητούν μπροστά στον πρωθυπουργό να δοθούν εντολές σε δικαστικούς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως εκτελεστικά τους όργανα προκειμένου να προβούν σε διώξεις κατά δημοσιογράφων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει τονίζοντας:

«Στα σκοτεινά σχέδια εμπλέκουν και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Το ύφος των συνομιλιών ακριβώς ίδιο με εκείνο του Ν. Παππά. Ο τότε Πρωθυπουργός, φαίνεται να τα θεωρεί όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά. Γι΄αυτό ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να καλύπτει όλα αυτά τα αδιανόητα για δημοκρατική χώρα. Οι "αρμοί της εξουσίας" στην υπηρεσία του παρακράτους. Τα όσα έρχονται στο φως, δείχνουν σε όλους το ύφος και το ήθος της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι αυτό η αποκάλυψη του παρακράτους και η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας, δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Τσίπρας: Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Προανακριτική, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για μια «καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας».

«Αυτή η μηχανή δεν αρκείται στη παραποίηση. Αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, αλλά στη πραγματικότητα εμένα. Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους. Τους έχω πει πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν.

Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα.

Μην μετατρέπετε κύριε Μητσοτάκη τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παπαγγελόπουλος: Δεν θα μπω σε διάλογο με ανθρώπους που παραβιάζουν το νόμο

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega, o ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν θα μπει σε διάλογο με άτομα που παραβιάζουν το νόμο.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως το εν λόγω δημοσίευμα δεν βασίζεται σε σημειώσεις αλλά κάποια παράνομη ηχογράφηση.

«Εγώ δεν θα μπω σε διάλογο με ανθρώπους που παραβιάζουν το νόμο, είναι ανήθικοι –γιατί με έχει μαγνητοφωνήσει σίγουρα- και επιπλέον παραβιάζουν και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ο κ. Κουρτάκης και ο κ. Τζένος, ανεξάρτητα από τα άλλα που έχουν κάνει και θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή, έβαλαν τέλος και στην ισχνή δημοσιογραφική τους καριέρα. Ποιος άνθρωπος θα τους εμπιστευτεί να μιλάει και να τον καταγράφουν;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα πρώτη προτεραιότητά του είναι να ολοκληρωθεί η Προανακριτική.

Επίθεση από κύκλους της ΝΔ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε και την αντίδραση κύκλων της Νέας Δημοκρατίας, που επαναφέροντας και το ζήτημα της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή- ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να «απολογηθεί για τις παρακρατικές μεθόδους των συγκυβερνητών» και υποστηρίζει πως «λειτουργεί ως μαγαζάτορας με τον κ. Παππά».

«Αντί να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας για τις παρακρατικές μεθόδους των συγκυβερνητών και των στενών συνεργατών του, ζητάει και τα ρέστα. Αντί να διαγράψει τον Ν. Παππά, νομίζει ότι χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, κατα της κυβέρνησης, ξεμπέρδεψε με αυτά που άκουσαν όλοι οι Ελληνες να εκστομίζει ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησής του. Αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ως υπεύθυνος αρχηγός της αντιπολίτευσης, λειτούργησε ξανά ως μαγαζάτορας με τον κ. Παππά στην πρώτη γραμμή να τον χειροκροτεί» αναφέρουν οι εν λόγω κύκλοι.

Καμμένος κατά Παπαγγελόπουλου

Οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν την οργή του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξαπολύει «πυρά» κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η δήλωση

«Μετά τη δημοσιοποίηση μιας από τις πολλές - προφανώς - θερμές συνομιλίες των Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου με τον άλλοτε «αγαπημένο» τους υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εάν ο τελευταίος δεν διαψεύσει ρητά, αφενός την συνομιλία τους, αφετέρου τα όσα ψευδώς φέρεται να διηγήθηκε για προφανείς λόγους συναλλαγής, και οι πλέον αφελείς πλέον αντιλαμβάνονται την σχέση διαπλοκής που είχαν τα παραπάνω πρόσωπα μεταξύ τους, τα οποία ενημερώνονταν αναρμοδίως και υπογείως για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, και μάλιστα για υπόθεση που αφορούσε στα ανήλικα παιδιά μου.

Όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για εμένα και την σύζυγό μου, με πρωτοφανές αγοραίο ύφος και για γνωστό εισαγγελικό λειτουργό από ό,τι φαίνεται εν αγνοία του και τον οποίο φέρεται να ενέπλεξε για να προσδώσει προφανώς αληθοφάνεια στη δυνατότητα των παρεμβάσεών του στη Δικαιοσύνη, υπέρ των στελεχών των «Παραπολιτικών» και όχι μόνον, δεν είναι απλώς ψευδή, συκοφαντικά και φράσεις του υποκόσμου, αλλά αποδεικνύουν τον παρασκηνιακό τρόπο, με τον οποίο εκτελούσε τα καθήκοντά του εν αγνοία μάλιστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Θέλω να πιστεύω ότι οι μυστικές συνομιλίες των «κατασκόπων» δεν επεκτείνονταν και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις όπως το Νoor1. Ας λύσουν μεταξύ τους τα χρέη και τα υπόλοιπα, εάν υπάρχουν. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποχρεούται να διαψεύσει όσα ψεύδη φέρεται να ισχυρίστηκε και να εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτό αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη. Την απάντηση οφείλει να την δίνει στον ελληνικό λαό και όχι στο κανάλι Mega και τους μετόχους του.

Σε ό,τι με αφορά, ηθικά δεν τον απαλλάσσει ότι προφανώς έλαβε χώρα μία ακόμη παράνομη υποκλοπή. Εάν δεν το κάνει, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη η οποία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και είναι ανεξάρτητη».

Ζαγοραίος: Όποιος ξέρει να σιωπά, ξέρει και να μιλά

Ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα που αναφέρεται στο πρόσωπό του, αναφέρει πως «όποιος ξέρει να σιωπά, ξέρει και να μιλά».

Η ανακοίνωση του κ. Ζαγοραίου έχει ως εξής:

«Mε αφορμή πρόσφατα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα που στόχο έχουν να πληγεί η τιμή και η υπόληψη μου αλλά και το κύρος της Δικαιοσύνης και μετά από μακρά περίοδο ηθελημένης σιωπής αναγκάζομαι να δηλώσω τα ακόλουθα: Η αυτόφωρη διαδικασία επιβάλλεται από το νόμο και σχετικές εγκυκλίους του Αρείου Πάγου και εφαρμόζεται για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες.

Ουδείς υπεράνω του νομού ούτε βέβαια και ο εισαγγελέας που τον εφαρμόζει. Οι διάλογοι μεταξύ προσώπων για τρίτους δε με αφορούν ουδόλως. Οι δημοσιευμένοι δε και αληθείς υποτιθέμενοι αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο του επιδιωκόμενου, ήτοι την απολυτή ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επί 22 χρόνια υπηρετώ τη Δικαιοσύνη και δια αυτής τον άνθρωπο.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήτοι το σύνολο του νομικού κόσμου, γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο που εκφράζομαι και την εν γένει αγωγή μου. Αγωγή που έλαβα από θαυμάσιους γονείς και δασκάλους των οποίων είμαι αληθινό τέκνο και κανενός άλλου όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να με παρουσιάσουν. Ας μην εκλαμβάνεται η αξιοπρέπεια ως αδυναμία. Όποιος ξέρει να σιωπά, ξέρει και να μιλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ