ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: «Ψεύτη» χαρακτηρίζει η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Novartis: «Ψεύτη» χαρακτηρίζει η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ΗΠΑ και Novartis, προκαλώντας νέα αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό, γιατί σελίδα που διέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι που αναφέρονται είναι πολιτικά πρόσωπα.

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν αναφορικά με το περιεχόμενο της μετάφρασης: «Από τη μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελ. 30 υπό τον τίτλο το ελληνικό σύστημα υγείας, ελληνικές οντότητες και αλλοδαποί αξιωματούχοι είναι:

«Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν "αλλοδαποί αξιωματούχοι" υπό την έννοια του νόμου».

«Από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικες δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγειας. Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχους που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς», σημειώνουν οι πηγές της ΝΔ.

«Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός από σκευωροί, είναι και ψεύτες».

Όπως υποστηρίζεται, στο κείμενο των 73 σελίδων αποσαφηνίζεται πως οι αναφορές σε «αλλοδαπούς αξιωματούχους» αφορούν εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές.

«Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν "αλλοδαποί αξιωματούχοι" υπό την έννοια του νόμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Δένδια

Μετά την ανακοίνωση της μετάφρασης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο κ. Δένδιας επιβεβαιώνει πως η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis. Η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015. Οι μόνες αποφάσεις που παίρνει μία κυβέρνηση και που αφορούν τη Novartis είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων της. Η επίσημη μετάφραση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος της Novartis ήταν με διεφθαρμένο τρόπο "να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas". Τώρα που και με τη βούλα του Υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis. Και, έστω και τώρα, να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis».

Ακολούθως, του γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ με μια λιτή ανακοίνωση:

«Το να εμπλέκεται ο Υπουργός Εξωτερικών σε… μετάφραση εγγράφου από τη Μεταφραστική Υπηρεσία, συνιστά απύθμενη φαιδρότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ