ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κοτζιάς: Κάποιοι κάνουν «μπίζνες» στην Τουρκία με το προσφυγικό

Ν. Κοτζιάς: Κάποιοι κάνουν «μπίζνες» στην Τουρκία με το προσφυγικό
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το ενεργειακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Αίγυπτο, ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του κ. S. Shoukry.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Κοτζιάς, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι μετανάστες στην Ελλάδα προέκυψαν από πολέμους στους οποίους εμείς δε συμμετείχαμε».

«Πληρώνουμε δηλαδή τους πολέμους άλλων, πολλοί εκ των οποίων μας κουνούν το δάκτυλο. Επίσης, τα προσφυγικά ρεύματα προέκυψαν επειδή δεν υπήρξε η απαραίτητη χρηματοδότηση για τους καταυλισμούς στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Όπως επιμείναμε στην ΕΕ να αναθεωρηθούν τα συμπεράσματα του 2013 όσον αφορά την Αίγυπτο, που κάνει ένα σημαντικό μετασχηματισμό, έτσι επιμείναμε και στην ανάγκη να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική στρατηγική για την Ιορδανία και τον Λίβανο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να τα συζητά αυτά τα θέματα με καθυστέρηση ενός έτους. Το τρίτο αίτιο του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα είναι ότι μια σειρά από χώρες δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις επανεισδοχής των μεταναστών, όταν δηλαδή επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Πακιστάν...», είπε ο κ. Κοτζιάς.

1

Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις Κοτζιά - Shoukry. Πηγή: mfa.gr

Για την Τουρκία ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αν υποφέρει και αυτή από αυτά τα προσφυγικά ρεύματα ωστόσο, πρόσθεσε ότι:«υπάρχουν παράνομα δίκτυα διακίνησης προσφύγων - και ένα μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού - που «παίζουν» με αυτό το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλά για τη μη εφαρμογή της φταίνε και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, που τείνουν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική στην περιοχή μας με μεθόδους 19ου αιώνα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ερωτηθείς για την κατάσταση στη Συρία, υπογράμμισε ότι είναι απάνθρωπη και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική μεσολάβηση τρίτων χωρών στη Συρία δεν είναι αποδεκτή, γι’ αυτό, τόνισε ότι μοναδική οδός για την επίλυση της κρίσης είναι ο πολιτικός διάλογος και η εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές από τις παρατάξεις που υπάρχουν στη χώρα. «Επικρίναμε, βεβαίως, το γεγονός ότι η Τουρκία πραγματοποιεί χτυπήματα στο Ιράκ και τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενεργειακό Κοτζιάς και Shoukry, τόνισαν την ανάγκη της Τριμερούς Συνεργασίας που έχουν αναπτύξει με την Κύπρο.

Τέλος ο κ. Shoukry ευχαρίστησε την Ελλάδα που συμπαραστάθηκε στην Αίγυπτο στην επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 και «μετέφερε στους Ευρωπαίους εταίρους της την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην Αίγυπτο και όχι αυτά που ήθελαν να διαδίδουν άλλες χώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ