ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητική ανακοίνωση του Αυστριακού ΥΠΕΞ για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως

Προκλητική ανακοίνωση του Αυστριακού ΥΠΕΞ για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Αιχμηρή απάντηση της Βιέννης στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την ανάκληση για διαβουλεύσεις της ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη κ. Αλειφέρη, υπογραμμίζει ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

«Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Στο ίδιο ανακοινωθέν, που αναμετάδωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζεται ότι «η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Το ΥΠΕΞ ανακάλεσε την ελληνίδα πρέσβη στη Βιέννη

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, η κ. Χρυσούλα Αλειφέρη ανακλήθηκε από τη Βιέννη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το μεσημέρι της Πέμπτης, επισημαίνεται ότι επιστρέφει στην Αθήνα, η κ. Αλειφέρη "προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας".

Οι σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας είναι σε κρίση μετά την πρωτοβουλία που έλαβε η Αυστρία να διοργανώσει Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, κινούμενη εκτός πλαισίου Ευρωπαικής Ένωσης.

"Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους".

Στην ίδια ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση".

Τσίπρας: Απαράδεκτο η Αυστρία να συγκαλεί παρασυσκέψεις

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης χαρακτήρισε απαράδεκτο η Αυστρία, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκαλεί "παρασυσκέψεις" για το προσφυγικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών.

"Είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα...Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί».

Διαβάστε επίσης για το ίδιο θέμα:

Ανακαλεί για διαβουλεύσεις το ΥΠΕΞ την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη
Τι γράφουν τα Αυστριακά ΜΜΕ για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από τη Βιέννη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ