ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Φάιμαν: Να μην θεωρεί η Ελλάδα ότι μπορεί να στέλνει όλους τους πρόσφυγες στην Αυστρία

Β. Φάιμαν: Να μην θεωρεί η Ελλάδα ότι μπορεί να στέλνει όλους τους πρόσφυγες στην Αυστρία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Αυστρία θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα στο ζήτημα της λιτότητας, αλλά δεν μποροεί να θεωρεί ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να έρχονται στην Αυστρία, ανέφερε ο αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως είπε, τη θέση του αυτή είχε γνωστοποιήσει και στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνομιλία τους στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα ‘Κουρίρ’.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000”, ανέφερε ο Φάιμαν σχετικά με της αντιδράσεις της Αθήνας απέναντι στη στάση της Βιέννης.

Ο ίδιος εξέφρασε ενδοιασμούς και για τη λειτουργία των hot spots, τα οποία δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ‘πρακτορεία ταξιδιών’, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά “από αυτά θα πρέπει οι πρόσφυγες είτε να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους είτε να κατανέμονται στην Ευρώπη”.

“Δεν αρκεί να λαμβάνονται αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και κατόπιν αυτοί να μεταφέρονται από τα νησιά στη στεριά από όπου συνεχίζουν το ταξίδι για την Αυστρία”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία ασκείται έντονη κριτική από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία, η οποία, όπως παρατηρεί, έχει στο πλευρό της μια σαφή πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν η Βιέννη αναφέρει πως, λόγω έλλειψης μίας λύσης από την ΕΕ, πρέπει να αναλάβει δράση η ίδια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Επιπλέον, ο Βέρνερ Φάιμαν, συμπληρώνει ότι από την άλλη πλευρά, “όταν η Αυστρία λέει πως υποστηρίζει την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, χάνει τους εταίρους της”, κάτι που, για παράδειγμα, συμβαίνει με τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο μεν πρώτο ζήτημα είναι υπέρ της Αυστρίας, στο δεύτερο όμως, είναι εναντίον της.

“Η Αυστρία είναι στη Διαδρομή των Βαλκανίων η πρώτη χώρα όπου οι πρόσφυγες όχι μόνον διέρχονται αλλά θέλουν και να παραμείνουν”, τονίζει ο Φάιμαν και προσθέτει πως και η Γερμανία -όπου την περασμένη χρονιά οι άνθρωποι βρίσκονταν στους σταθμούς με πανό καλωσορίσματος- έχει αλλάξει στάση.

“Η Αυστρία δεν μπορεί τώρα να αναλάβει το δικαίωμα στο άσυλο για ολόκληρη την Ε.Ε.”, καταλήγει ο Φάιμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ