ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μίνιμουμ συμφωνία στις Βρυξέλλες

Με μίνιμουμ συμφωνία στις Βρυξέλλες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, επιτεύχθηκε μετά την μαραθώνια χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά από 8 ώρες Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο «βάζει στη βαλίτσα της» η κυβέρνηση προκειμένου να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Στο κοινό ανακοινωθέν, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της ΕΕ και προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες πρέπει να βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί την ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες σε τέτοια περίπτωση.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπογράφουν το ΚΚΕ, του οποίου ο Γενικός Γραμματέας αποχώρησε νωρίτερα από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και η Ένωση Κεντρώων, με τον Βασίλη Λεβέντη να χαρακτηρίζει «φιάσκο» τη συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συζητήθηκε και η περίπτωση βέτο, όμως ήταν κοινή εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική αυτή τακτική θα μπορούσε να απομονώσει την Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της εσωτερικής διαχείρισης των προσφύγων που μένουν στην Ελλάδα. Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε η ενίσχυση των ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων παράλληλα με την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε δριμεία κριτική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης το προηγούμενο διάστημα ενώ η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνική συνεννόησης, κάτι που δεν έγινε τελικά αποδεκτό. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε και την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για τοποθέτηση ατόμου «κοινής αποδοχής» ως επικεφαλής του συντονιστικού διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Οι ανάγκες στο μάξιμουμ

Εν τω μεταξύ απομένουν μόνο 48 ώρες για την "Μεγάλη Δευτέρα της Αθήνας" καθώς τότε θα κριθεί στις Βρυξέλλες το μέλλον σε προσφυγικό και αξιολόγηση. Η κυβέρνηση παρουσιάζεται αισιόδοξη καθώς θεωρεί ότι στη Σϋνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες έτσι ώστε μεγάλο μέρος της προσφυγικής κρίσης να αφαιρεθεί από τις πλάτες της Ελλάδας και η Ευρώπη να αρχίσει να αναλαμβάνει αναλογικά το βάρος της κρίσης. Η θετική κατάληξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δίνει στον Αλέξη Τσίπρα ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την Σύνοδο Κορυφής που αφορά το προσφυγικό καθώς ο ίδιος μπορεί να εμφανιστεί ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών χρησιμοποιώντας το όπλο της συναίνεσης και της εθνικής γραμμής.

Επιλέον η κυβέρνηση παρουσιάζεται βέβαιη ότι το Eurogroup της Δευτέρας να ανάψει το "πράσινο φως" για την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα -ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση "καίγεται" να ολοκληρωθεί η αξιολόγση καθώς αν αυτό δεν γίνει μέχρι τον Μάιο η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές για την ανάγκη κλεισίματος της αξιολόγησης τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ένα μεγάλο προσφυγικό χωρίο στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη καθώς οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν μόνο 500 εισόδους την ημέρα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ασφυκτική καθώς η επιδείνωση του καιρού δυσχαιρένει την παραμονή των προσφύγων στο ύπαιθρο. Οι γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ υπάρχει πλέον και αυξημένη πιθανότητα επιδημικών εξάρσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ