ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

“Η Γερμανία είναι μαζί μας, αλλά η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά”, φέρεται να ανέφερε αρκετά συχνά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, τασσόμενος υπέρ της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να υπεραμύνθηκε και της πολιτικής της πρώην υπουργού κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα”, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και ιδιαίτερα των κ. Θεοδωράκη και κ. Μητσοτάκη.

Όπως του αντέτεινε ο κ. Θεοδωράκης, “είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στο πλαίσιο μίας στρατηγικής. Την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα” και πρόσθεσε ότι “δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015”.

“Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει”, αντέδρασε γελώντας ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η “κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη”, ενώ σχετικά με το βέτο, φέρεται να υποστήριξε ότι “είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει” και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία για επανεισδοχή στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στη δράση των ΜΚΟ, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να σχολιάζει ότι “οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια” και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να υποστηρίζει ότι “απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης φέρεται να έκανε τον σταυρό του κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματά, ενώ η συχνή αναφορά του περί οικουμενικής κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κουτσούμπα. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ενοχλήθηκε από τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη, λέγοντάς του “Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα”.

Εμπλοκή σημειώθηκε και πριν από την έκδοση της κοινής ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ. Η κ. Γεννηματά ήθελε να συμπεριληφθεί στην εν λόγω ανακοίνωση μία δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία επί της ουσίας αμφισβητούσε την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

“Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ' ελάχιστον”, είναι η δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού: “Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο κ. Μητσοτάκης.

Λύση στο αδιέξοδο φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως “Οι θέσεις σας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και θα επισημαίνουμε και στην ανακοίνωση πως ασκήσατε κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση”.

Πιο χαλαρό ήταν το κλίμα στη διάρκεια του διαλλείματος, με τον πρωθυπουργό να ρωτάει τον κ. Μητσοτάκη “πως διατηρείται”για να πάρει την απάντηση “Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ”, ενώ ο κ. Λεβέντης σχολίασε πως “Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ