ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Μεγάλη Δευτέρα» κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

Η «Μεγάλη Δευτέρα» κρίνει το μέλλον της Ελλάδας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και οι συμμετέχοντες στη κρίσιμη συνάντηση κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους στη σκακιέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά και την επιτυχή έκβαση του υπουργικού συμβουλίου, πάει στις Βρυξέλλες με στόχο να διασφαλίσει την τήρηση των συμφωνηθέντων και κυρίως να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί όλο το βάρος των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Αθήνα θα επιδιώξει την άμεση εκκίνηση των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο καθώς θεωρεί ότι μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μπλοκάρισμα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Άγκυρα βάζει νέες απαιτήσεις προς το ΝΑΤΟ για την ήδη συμφωνημένη επιχείρηση της Συμμαχίας. Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» οι Τούρκοι ζητούν το ΝΑΤΟ να επιχειρεί μόνο μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου. Σύμφωνα με την Άγκυρα έτσι δεν θα προκύψουν εντάσεις σε θέματα που αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκτός από τις τουρκικές αιτιάσεις και το ζήτημα του «Βαλκανικού Διαδρόμου». Όπως υποστηρίζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard το προσχέδιο απόφαση της Συνόδου αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι θα κλείσουν την οδό των Δυτικών Βαλκανίων και παράλληλα θα δώσουν την απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με όσους πρόσφυγες εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα τη Δευτέρα θα υπάρξει και συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία για όσους μετανάστες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου.

Πάντως, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ διαμηνύει σε σημερινή του συνέντευξη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί την πρόταση του Μάρτιν Σουλτς για ανακατανομή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προσφύγων που καθηλώνονται στην Ελλάδα καθώς η Βιέννη έχει ήδη συμφωνήσει να υποδεχθεί το 2016, 37.500 πρόσφυγες και πλέον «σειρά έχουν άλλοι».

Κρίνεται και η αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα θα κληθεί σε μία μέρα να δώσει διπλή μάχη καθώς τη Δευτέρα θα κριθεί και το μέλλον της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα, η οποία τοποθετείται για την Τετάρτη. Εντούτοις οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς παραμένουν

ΔΝΤ και ευρωζώνη διατηρούν τις διαφορές τους ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν έως το 2018 και αυτές είναι σημαντικές, κάπου 2% του ΑΕΠ ή μέτρα 3,5 δισ. ευρώ.Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δύο πλευρών των δανειστών ως προς το περιεχόμενο των μέτρων.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θέλουν μείωση υφιστάμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων, δραστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων και κατάρτιση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η ελληνική τακτική

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες προσφυγικού και αξιολόγησης ενώ ήδη στο Μαξίμου διαβλέπουν τον κίνδυνο η σύνδεση των δύο θεμάτων να μην καταλήξει προς όφελος της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί ότι από τελικά το κλείσιμο της αξιολόγησης με σκληρούς όμως οικονομικούς όρους θα «εξισορροπηθεί» με μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο Hot Spot.

Όπως σημειώνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο ειδικά σε περίπτωση που συνεχιστεί ο συριακός εμφύλιος. Άλλωστε, ήδη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα διαχείρισης των περίπου 30.000 εγκλωβισμένων προσφύγων ενώ όπως δήλωσε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλο σε χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα, υπάρχει ο φόβος «μόνο τον Μάρτιο να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Έτσι η κυβέρνηση, προχώρησε χθες σε κινήσεις σε δύο επίπεδα:

Σε διπλωματικό επίπεδο, το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε αυστηρά διαβήματα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα.

Με τα διαβήματα, η Αθήνα προειδοποιεί ότι η στάση Σκοπίων και Βελιγραδίου μπορεί να εποφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Η κίνηση απευθύνεται κυρίως προς την ηγεσία των Σκοπίων που έχουν διατάξει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα.

Τέλος, στο πεδίο της αξιολόγησης, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι αναφορές του πρωθυπουργού αλλά και τους υπουργού Οικονομικών στις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης που οφείλονται στις παράλογες, όπως τις χαρακτηρίζουν, απαιτήσεις του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ