ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σμύρνη: 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Σμύρνη: 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας
Eurokinissi/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μεταφορές, εμπόριο, τουρισμός και ενίσχυση των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου στην Σμύρνη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ταξιδέψει στην Τουρκία, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που κυριάρχησε το προσφυγικό και η διαχείριση των προσφυγικών ροών στην οποία η γειτονική χώρα ήγειρε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και επιπλέον χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το προσφυγικό θα απασχολήσει Τσίπρα – Νταβούτογλου και στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Σμύρνη συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς.

Θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και στο πλαίσιο των επαφών που θα έχουν εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί: Γ. Σταθάκης - Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς - Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης - Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας - Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας - Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά - Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη - Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης - Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας - Υφυπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ