ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταιγιστικές εξελίξεις με Καμμένο και Μουζάλα

Καταιγιστικές εξελίξεις με Καμμένο και Μουζάλα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολιγοήμερη αναβολή των αποφάσεων σχετικά με την υπόθεση Μουζάλα, καθώς όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πως εμμένει στις θέσεις του: "ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα¨", επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ζητώ την παραίτηση Μουζάλα, ο οποίος μπορεί να προέβη σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παρ όλα αυτά το θέμα παραμένει για μας πολύ σοβαρό και πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του άμεσα», είπε επί λέξη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «κατανοεί τις θέσεις που εκφράσαμε» και θα περιμένει την επιστροφή του Γιάννη Μουζάλα από τις Βρυξέλλες, ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις. Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο Γιάννης Μουζάλας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν έχει την εμπιστοσύνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Νωρίτερα, επικράτησε αναβρασμός στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς στις 9:30 πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει τον Πάνο Καμμένο στο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν κατ' ιδίαν το ζήτημα που προέκυψε. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει, τουλάχιστον λίγο χρόνο και ζήτησε από τον κυβερνητικό εταίρο να επανεξετάσει το αίτημά του για αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες συνομιλίες για το προσφυγικό και κυρίως η διήμερη Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες.

Το ιστορικό

Η αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου ήταν άμεση καθώς με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Άμυνας επέμεινε και σήμερα το πρωί, καθώς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εμφανίστηκε απόλυτος ότι στην κυβέρνηση δεν χωράνε και οι ΑΝΕΛ και ο Γ. Μουζάλας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του. Όπως είπε ο κ. Καμμένος ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε γνώση του περιστατικού και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το πρωί αφού πρώτα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ όλο το παρασκήνιο

Το Μαξίμου επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε η νέα σύγκρουση Καμμένου – Μουζάλα. Στις 9:30 έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ μετά το τέλος της, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια τελευταία απόπειρα να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην υλοποιηθεί η απειλή παραίτησης του υπουργού Άμυνας.

Αυτή τη στιγμή, πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει μια απρόσμενη πολιτική κρίση καθώς αν επιλέξει να στηρίξει τον Γιάννη Μουζάλα διακινδυνεύει την κυβερνητική πλειοψηφία. Από την άλλη, αν τελικώς υποκύψει στις πιέσεις Καμμένου θα δώσει το μήνυμα ότι είναι όμηρος των ΑΝΕΛ, κάτι που θα δυσαρεστήσει τους ήδη «σε επιφυλακή» συντρόφους του στην Κουμουνδούρου.

Η αναφορά του Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» πάντως φαντάζει ως η αφορμή της κρίσης, καθώς ο κ. Καμμένος δείχνει να έχει σοβαρές διαφωνίες με τους χειρισμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενώ αιχμές άφησε και για παλιότερες δηλώσεις του κ. Μουζάλα.

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση στο προσφυγικό

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη και στο προσφυγικό καθώς επενδύει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο να γίνει.

Γαλλία, Ισπανία αλλά και Κύπρος θέτουν σειρά εμποδίων για την υλοποίηση της συμφωνίας ενώ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμοί πιέζουν προκειμένου να μην προχωρήσει η πρόβλεψη για επανεγκατάσταση προσφύγων στην Τουρκία την οποία θεωρούν «μη ασφαλή χώρα». Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από το εξωτερικό καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είδε χθες το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και σε ανακοίνωσή του να σημειώνει: «Αριστερά κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει, με κάθε τρόπο, να κινητοποιηθούμε δυναμικά ενάντια σε λογικές που αρνούνται να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης, το προσφυγικό δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία, στους ανθρώπους που κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταστροφή, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό φτάνουν στην Ευρώπη για να βρουν καταφύγιο. Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων».

Διπλωματικό θρίλερ με τους πρόσφυγες της Ειδομένης

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κλείσει το ζήτημα με την επιστροφή των προσφύγων που μπήκαν το βράδυ της Δευτέρας στην ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες έχουν επιστραφεί, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτει η Αθήνα.

Και στο βάθος η αξιολόγηση

Μέσα σε όλα αυτά το Μαξίμου πονοκεφαλιάζει και για το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών δείχνουν ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Οι θεσμοί εμμένουν στις θέσεις τους ενώ σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν δημοσιονομικά μέτρα 5,25 δισ. ευρώ με το ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση να είναι στο επίκεντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ