ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δραματικές οι συνέπειες του κλεισίματος των βόρειων συνόρων

Μητσοτάκης: Δραματικές οι συνέπειες του κλεισίματος των βόρειων συνόρων
ΕUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Για τις δραματικές συνέπειες του κλεισίματος των βόρειων συνόρων μας από συγκεκριμένες χώρες οι οποίες κινήθηκαν χωρίς να υπάρχει συλλογική απόφαση της ΕΕ έκανε λόγο στην παρέμβασή του στο ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο προσφυγικό περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη την οποία και χαρακτήρισε «τραγική». Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα κατά τη διάρκεια της Συνόδου και έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν όταν ο τελευταίος εξέφρασε ικανοποίηση για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

«Η Ελλάδα ζει μια τραγωδία. Δεν θα πρέπει οι καθένας να σκέφτεται τη χώρα του αλλά την Ευρώπη συνολικά» του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, θέση με την οποία φαίνεται πως συμφώνησε και η Αγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, φρόντισε όμως να επισημάνει ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία, καθώς απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Μάλιστα τόνισε την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες - οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας - να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ τέλος ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας επισήμανε, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος της ΝΔ παρέμεινε σταθερός στην ανάγκη διατήρησης της εθνικής γραμμής που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ