ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος στο CNN Greece

O Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος στο CNN Greece
CNN Greece

Όπως είπε ο κ. Κρέτσος στο CNN Greece, το Μητρώο Online Media έχει ήδη ψηφιστεί και θα ξεκινήσει να ισχύει από το τέλος Μαρτίου.

Στο site της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όλες οι επιχειρήσεις και όχι οι προσωπικές ιστοσελίδες ή τα blogs, θα μπορούν να καταχωρούνται συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα εγγραφής, όπου θα αναφέρονται ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης, ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων, με όρους διαφάνειας, για την αποφυγή φαινομένων με «λαθρόβιων» διαδικτυακών επιχειρήσεων, εκβιασμών, διασποράς συκοφαντικών δημοσιευμάτων αλλά και ψευδών ειδήσεων.

Επίσης η Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εξετάζει το θέμα την λογοκλοπής μεταξύ των διαδικτυακών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ζήτημα που έχει θέσει και η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου αλλά και ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων αφού έτσι προωθείται η διαφάνεια. Στα ανταποδοτικά οφέλη σε όσους εντάσσονται στο Μητρώο περιλαμβάνεται η πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση και η παροχή ενός ανεπτυγμένου λογισμικού καταπολέμησης της λογοκλοπής. Έτσι ένα μέλος του Μητρώου, θα μπορεί να βλέπει ποιος κλέβει το περιεχόμενό του, είτε πρόκειται για κείμενο, φωτογραφία ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Ο κ. Κρέτσος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει το διαδίκτυο ενώ τόνισε πως η δημιουργία του Μητρώου ενθαρρύνει τις υγιείς επιχειρήσεις και την καταπολέμηση της λογοκλοπής.

Παράλληλα, ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναφέρθηκε και στους εργαζομένους των sites, λέγοντας ότι υπάρχουν εργασιακές γαλέρες στο διαδίκτυο που αποτελούν βρόγχο για την ελευθεροτυπία αφού οι δημοσιογράφοι δουλεύοντας σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες δεν μπορούν να προάγουν την ενημέρωση, τον πολιτισμό ή την κριτική σκέψη.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν είναι στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας να καθορίσει τις εργασιακές συνθήκες, ωστόσο θεωρεί πως η δημιουργία του Μητρώου θα δώσει το έναυσμα να γίνουν κάποιες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Ο κ. Κρέτσος υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι στα sites θα πρέπει να ενταχθούν στις επίσημες εργασιακές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως οι εργαζόμενοι του διαδικτύου δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ κι ότι από πλευράς της θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τηλεοπτικές άδειες

Στα τέλη Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες όπως δήλωσε ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, στο CNN Greece.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, η κυβέρνηση αποφάσισε οι τηλεοπτικές άδειες να είναι τέσσερις ελεύθερης λήψης και πανελλαδικής εμβέλειας, με το σκεπτικό ότι τόσες «αντέχει» η ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των υπαρχόντων καναλιών το μέσο λειτουργικό κόστος του καθενός, χωρίς την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων, ανέρχεται στα 30-80 εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που η διαφημιστική αγορά είναι στα 180 – 200 εκατομμύρια συνολικά. Άρα υπάρχει ένα κενό της τάξης των 70 εκατ., κατ’ελάχιστον το οποίο θέτει το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας των καναλιών.

Ο κ. Κρέτσος είπε πως θα δοθούν και θεματικές άδειες, ο αριθμός των οποίων θα εξαρτηθεί από την χωρητικότητα των πολυπλεκτών αλλά και τον νέο χάρτη συχνοτήτων ωστόσο, όπως είπε, προέχει η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.
Αφού κλείσει το ζήτημα με τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα εξεταστεί και το θέμα των περιφερειακών καναλιών.

Στο ερώτημα πότε θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού, ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απάντησε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να τορπιλίσει την διαδικασία και είναι αρκετά προσεκτική σε αυτό ενώ πρόσθεσε πως στα τέλη Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη ενώ ο υποψήφιος επενδυτής θα έχει το απαραίτητο χρόνο να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τους επενδυτές αφού η αξιολόγηση από τους Θεσμούς θα κλείσει σύντομα και η Ελλάδα θα καταστεί σταδιακά πόλος σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή με πολύ μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια. Αυτό θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε άλλους τομείς επομένως και στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων.

Ο κ. Κρέτσος εξήγησε πως τα δικαιολογητικά για τον διαγωνισμό είναι πολύ συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν τραπεζική, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ η προκήρυξη θα εξειδικεύσει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει καθοριστεί ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης, η οποία όπως είπε ο γ.γ. θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και άλλες παραμέτρους.

Σχετικά με τις προαναγγελθείσες προσφυγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Κρέτσος είπε πως όποιος νιώθει αδικημένος είναι ελεύθερος να προσφύγει στα δικαστήρια, ωστόσο πρόσθεσε πως η Ένωση κινείται σε πολύ διαφορετική φιλοσοφία, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή η τηλεόραση, πανελλαδικής εμβέλειας, που χρησιμοποιεί τον σπάνιο πόρο των συχνοτήτων, πρέπει να αδειοδοτηθεί.

Δημοσκοπήσεις: Αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο

Με αφορμή την προαναγγελία του Νίκου Παππά, υπουργού Επικρατείας, την περασμένη Παρασκευή, για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την διενέργεια δημοσκοπήσεων, ο κ. Κρέτσος είπε πως εξετάζονται σε συνεργασία με τον ΣΕΔΕΑ διάφορα σενάρια ενώ το ζητούμενο παραμένει η διαφάνεια.

Έτσι λοιπόν, κάθε μελέτη που δημοσιοποιείται θα πρέπει να ελέγχεται αν πληροί τα επιστημονικά κριτήρια ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο φαλκίδευσης ή χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ο Κρέτσος έκανε λόγο για την ανάγκη συμμετοχής των ελληνικών πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας αλλά την συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ ως ένας αξιόπιστος φορέας που θα μπορούσε να συνδράμει στην ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Τέλος, ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απεύθυνε έκκληση στην Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει στην ανάδειξη νέων μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ενώ παράλληλα θεωρεί πως ο ρόλος του πρέπει να ενδυναμωθεί .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ