ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Πούτιν

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Πούτιν
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ως σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Ελλάδα 24 ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, όπου και θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεών του ζητήματα ενέργειας, οικονομίας αλλά και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ. Άλλωστε, η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί ζητούμενο και για τις δύο πλευρές, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε χώρα της ΕΕ το 2016.

«Ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα πρόκειται να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του στην «Καθημερινή», επισημαίνει ότι οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις αποτελούν σπουδαίο στοιχείο στο σύστημα που πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Στο άρθρο του, ο κ. Πούτιν προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών και συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Πούτιν υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. «Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

Η επίσκεψη του ρώσου ηγέτη έρχεται λίγες μέρες μετά την έναρξη των έργων κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να αποτελέσει έργο-κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές εξαγωγές..

Ο κ. Πούτιν θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του θα υπογραφούν πολλές διμερείς συμφωνίες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα και θα μεταβεί για μία μέρα, το Σάββατο, στο Άγιον Όρος όπου θα βρίσκεται ήδη και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

To πρόγραμμα της επίσκεψης

Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς φθάνει στις 3.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά ο ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 6.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 19:25 ο ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και απο δυνάμεις ασφαλείας.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

- Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

- Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

- Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για

- Επιστήμη και τεχνολογία

- Τουρισμό

- Μετεωρολογία

- Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων

- Enterprise Greece – Invest in Russia

- ΕΛΠΕ – Rosneft

- Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Ο αγωγός ΤΑΡ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).
Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η δημιουργία του ΤΑΡ σηματοδοτεί το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου για το φυσικό αέριο και ανοίγει το δρόμο για πρότζεκτς όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και για περεταίρω συνέργειες με άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ