ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοράνι στην Αγιά Σοφιά: Ανησυχούν οι Ελληνες της Πόλης

Κοράνι στην Αγιά Σοφιά: Ανησυχούν οι Ελληνες της Πόλης
Photo by Carsten Koall/Getty Images/Ideal Image

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία εκπέμπει  το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ορμώμενο από ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το πρωί το τουρκικό ΥΠΕΞ, η οποία κρίθηκε προκλητική, όπως είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ του το CNN Greece.

Στην ανακοίνωση αυτή το τουρκικό ΥΠΕΞ έθετε θέμα θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, κάτι που οι ελληνικές αρχές χαρακτηρίζουν ως "παντελώς αβάσιμο". Αναφέρουν επί λέξει τα αντεπιχειρήματα της ελληνικής πλευράς: "στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη". Η κεντρική άποψη της ελληνικής διπλωματίας επί του θέματος που προκάλεσε η τουρκική ανακοίνωση συμπυκνώνεται στην ακόλουθη φράση:

"Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα".

Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι "η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία διακατέχεται από ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες".

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι "εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό".

Προκύπτει, βεβαίως, το εύλογο ερώτημα: "Η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία είναι μία κίνηση πολιτική ή έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα;". Το CNN Greece με αφορμή την κρίση που προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, συνομίλησε με Έλληνες της Πόλης.

Ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτών επισημαίνει στο CNN Greece ότι την τελευταία περίοδο υπάρχουν ανατροπές στην εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. «Εάν αυτή η ενέργεια ήταν μεμονωμένη θα είχε διαφορετικό χαρακτήρα, όμως τώρα όλο αυτό που συμβαίνει είναι ανησυχητικό», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Ουζούνογλου, επισημαίνει ότι πριν από λίγα χρόνια ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν υποστήριζε ότι όλοι οι πολιτισμοί πρέπει να συνεργάζονται για να αντιμετωπιστεί το θρησκευτικό μίσος και να μην το υποδαυλίζουν, ωστόσο σήμερα έχει αλλάξει στάση.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν προωθείται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, ο κ. Ουζούνογλου επισημαίνει ότι είναι ένα θέμα που υπάρχει στην εσωτερική πολιτική ατζέντα της Τουρκίας από τη δεκαετία του '60. «Πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομία της Ανθρωπότητας και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για οποιοδήποτε αλλότριο σκοπό» προσθέτει.

Ο κ. Γιάννης Γιγουρτσής, φιλόλογος στην Κωνσταντινούπολη, κάνει ιστορική αναδρομή στην Αγία Σοφία, στη λειτουργία της ως χριστιανικού ναού, στη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος και σε μουσείο το 1935 από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Επισημαίνει ότι η ανάγνωση του Κορανίου είναι ένα "σημάδι".

«Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή πιθανόν να είναι μια πρόβα, μια δοκιμή. Η Αγία Σοφία δεν έχει μετατραπεί σε τζαμί, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται επίσημη απόφαση. Η ανάγνωση του Κορανίου έχει θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά δεν έχει σχέση με τις θρησκευτικές τελετές που γίνονται στο Ισλάμ. Ο νοών νοείτω... είναι ένα μήνυμα ένα σύμβολο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ