ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17 προτείνει ο Τσίπρας

Απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17 προτείνει ο Τσίπρας
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους κατέληξε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να μειωθεί το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή.

Κατά τη συνεδρίαση που διήρκησε 5 ώρες συζητήθηκε ακόμα το ενδεχόμενο κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών καθώς και η καθιέρωση της ψήφου στα 17 έτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρουσίασε τη δική του πρόταση για αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους, η οποία ωστόσο δεν πέρασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε, η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους θα παρουσιάσει την εν λόγω πρόταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον νέο εκλογικό νόμο.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, καθώς η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, μετά και από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

“Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, είναι, πλέον, ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποχώρησή του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πολιτικής Γραμματείας, η καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, καθώς και το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πέραν του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση περέστησαν οι Γιάννης Δραγασάκης,Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ