ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: η Ρωσία απαραίτητη για την ασφάλεια στην Ευρώπη

Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: η Ρωσία απαραίτητη για την ασφάλεια στην Ευρώπη
REUTERS

Την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής τόνισε,

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων, όπως οφείλει, αναμένει όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και "για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας".

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι αναμφισβήτητα η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας(Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία, καθώς και την εν γένει

Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που η Συμμαχία επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή την χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως όλοι γνωρίζουμε, από την πρόσφατη ή παλαιότερη εμπειρία πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένων υπολογισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ