ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσμική αντιπαράθεση για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens

Θεσμική αντιπαράθεση για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens
CNN Greece - EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δέκα χρόνια μετά από την έναρξη της δικαστικής έρευνας για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη καθώς αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Κυβέρνηση και δικαιοσύνη αλληλοκατηγορούνται με αφορμή την αναβολή της δίκης για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να προχωρήσει στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης επειδή δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη στη χώρα μας.

Μάλιστα πηγές της Εισαγγελίας επιρρίπτουν ευθύνες στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ για την καθυστέρηση της μετάφρασης του βουλεύματος.

Έντονη ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατες» κατηγορίες. Το υπουργείο ανέφερε ότι «η μεταφραστική υπηρεσία ολοκλήρωσε εγκαίρως το έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών».

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια για την αναβολή της δίκης. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι «υπάρχουν ευθύνες και ορισμένοι θα λογοδοτήσουν».

ΥΠΕΞ: Η Μεταφραστική Υπηρεσία παρέδωσε εγκαίρως το βούλευμα

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών. Συγκεκριμένα, οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες» καταλήγει.

Αυτά είναι τα δύο έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία δημοσιεύει το CNN Greece και με τα οποία, όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο, διαβιβάστηκαν εγκαίρως οι μεταφρασμένες σελίδες.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

eggrafo1
eggrafo2

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης» ανέφερε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Στην δίκη για την υπόθεση Siemens, παρουσιάστηκε σήμερα εμπλοκή, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

«Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες» κατέληξε.

ΝΔ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για το φιάσκο στη δίκη της Siemens

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης αποδίδει η Νέα Δημοκρατία.

Πηγές της λεωφόρου Συγγρού σχολίαζαν ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Επίσης τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Θα συνιστούσαμε στην Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens», τονίζει σε σημείωμά του το Μαξίμου, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ν.Δ. Το σημείωμα συνεχίζει, αναφέροντας ότι «τα συνεχόμενα «λάθη» που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας. Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ