ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κόκκινο ο δείκτης... Siemens

Στο κόκκινο ο δείκτης... Siemens

Κορυφώνεται  η κόντρα της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη με αφορμή την απόφαση για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πινγκ πονγκ ευθυνών κυβέρνησης - Δικαιοσύνης

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη επιδίδονται σε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών. Το πρωί, μετά την εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων που βρίσκονται ήδη στα ακροατήρια, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 3 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και της παρέδωσε το φάκελο με το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Το υλικό που παρέδωσε ο υφυπουργός αφορά στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο υπηρεσιών σχετικά με τις μεταφράσεις του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Την ίδια στιγμή όμως οι δικαστές απαντούσαν στις αιχμές της κυβέρνησης για ευθύνη της Δικαιοσύνης αναφορικά με την εμπλοκή στη δίκη της Siemens. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος αντέδρασε άμεσα και σε σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για «σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα».

Σκληρή απάντηση Ντογιάκου

Με μία σκληρή ανακοίνωση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος, απάντησε προς όλες τις πλευρές κάνοντας λόγο για «σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα». Παράλληλα κατηγόρησε ξανά την μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8 -4- 2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος Εισαγγελέας με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 23002/8-4--2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφρασή του υπ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την Ελληνική στη Γερμανική γλώσσα.

Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.

Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

Σκληρή ανακοίνωση και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που σε σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για «επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας».

Όπως σημειώνεται: «Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ' ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

Κ. Ντάλτας για υπόθεση Siemens: «Μία ακόμη αβελτηρία της ελληνικής πολιτείας»

Για την υπόθεση Siemens μίλησε στο CNN Greece ο πολύπειρος ποινικολόγος, Κώστας Ντάλτας και σχολίασε την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Εισαγγελίας Εφετών.

«Πρόκειται για μία ακόμα αβελτηρία της ελληνικής πολιτείας χωρίς συνωμοτικό χαρακτήρα», είναι η βασική άποψη του κ. Ντάλτα.

Αδυνατεί να πιστέψει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να οφείλεται στη δράση κάποια οργανωμένης ομάδας, ενώ σχολιάζοντας τους χρόνους ανταπόκρισης της ελληνικής δικαιοσύνης τους χαρακτηρίζει «τραγικούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ