ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος η ΔΕΘ και η «αξιοποίηση» των εσόδων από τις τηλεοπτικές άδειες

Επί τάπητος η ΔΕΘ και η «αξιοποίηση» των εσόδων από τις τηλεοπτικές άδειες
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τί ήταν αυτό που ουσιαστικά επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει πως ακόμη και το τελευταίο ευρώ που θα εισπραχθεί από τις πωλήσεις των τηλεοπτικών αδειών θα δοθεί για δράσεις που θα ενισχύσουν τους πιο αδύναμους; Η απάντηση είναι: Η τρόικα.

Πράγματι κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο μνημόνιο οι εταίροι μας είχαν απορρίψει αρκετές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου θεωρώντας ότι δεν θα διασφάλιζαν την είσπραξη βέβαιων εσόδων.

Μία από αυτές τις προτάσεις ήταν και η συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού ποσού από την χορήγηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων στους καναλάρχες έπειτα από διαγωνισμό.

Ομοίως είχαν απορριφθεί και άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα καπνικά προϊόνταν διότι δεν θεωρούνταν αξιόπιστες ως προς την αποδοτικότητά τους. Και οι τροϊκανοί ζητούσαν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένα νούμερα για το πώς θα εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Βεβαίως η συγκέντρωση ενός αξιοσημείωτου ποσού από την πώληση αδειών προβλεπόταν στο δεύτερο μνημόνιο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ομοίως η αξιοποίηση των εσόδων από την διάθεση των τηλεοπτικών αδειών εμπεριέχετο στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2014 στην ΔΕΘ ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπορέσει να ανακουφίσει έστω σ’ έναν μικρό βαθμό ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Ήδη αμέσως μετά τον έλεγχο των πόθεν έσχες των επιχειρηματιών που κατακύρωσαν τις τέσσερις άδειες θα πρέπει να καταβληθεί στο δημόσιο το 1/3 του συνολικού τιμήματος πώλησης, δηλαδή το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΕΚΑΣ που θα απωλεσθεί ως το 2018 για τους συνταξιούχους ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ επομένως δεν μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα των αδειών για την χορήγηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. «Είναι όμως κάτι μπροστά στο τίποτα» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της δημοπρασίας.

Να σημειωθεί ότι στην διάρκεια συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο για την προετοιμασία της ΔΕΘ θα εξειδικευθούν και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της έκθεσης σε σχέση με την «αξιοποίηση» των εσόδων από τις άδειες.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το Μαξίμου ανέμενε την συγκέντρωση περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ από το χτύπημα των αδειών, ωστόσο αυτό ανήλθε προκαλώντας θετική έκπληξη στα 246 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ