ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Είμαι ζωντανός λόγω του δημοψηφίσματος

Α. Τσίπρας: Είμαι ζωντανός λόγω του δημοψηφίσματος
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για βαθιά κρίση που βιώνει όλη η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισημαίνει ότι η χώρα μας είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή.

«Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο των ηγετών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν έχει στόχο να φτιάξει μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. Αντιθέτως , όπως υπογραμμίζει «επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Έχουμε κοινά προβλήματα, στα οποία πρέπει απαντήσουμε με κοινές λύσεις».

«Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές, να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος», υπογραμμίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσθέτει: «Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης».

Μεταξύ άλλων επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για τον λόγο του Θεού, αλλά για κανόνες τους οποίους έχουμε οι ίδιοι συμφωνήσει και τους οποίους πρέπει να βελτιώσουμε. Δεν είναι το Ευαγγέλιο».

Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα, μέσω του μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές».

Επιπλέον, απαντά και για το δημοψήφισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ