ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικές αποζημιώσεις: «Το θέμα έχει κλείσει» απαντά το Βερολίνο στον Τσίπρα (aud)

Γερμανικές αποζημιώσεις: «Το θέμα έχει κλείσει» απαντά το Βερολίνο στον Τσίπρα (aud)
Ο Γερμανός κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ Μουσείο Μονάχου: "Έκθεση War of Destruction-War of the We" Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο «όχι» εισέπραξε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από το Βερολίνο για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη στη ΔΕΘ πως για την Ελλάδα το θέμα παραμένει «ανοικτό».

Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά» είπε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων».

Όπως μεταδίδει για το CNN Greece από τη Γερμανία ο Παντελής Βαλασόπουλος όσον αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις η Γερμανία βασίζει νομικά την άρνηση της να συζητήσει το θέμα στη συμφωνία του 1990 που υπέγραψε το επανενωμένο γερμανικό κράτος με τις νικήτριες χώρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή η Γερμανία δεν θα υποχρεούνταν να πληρώσει στο μέλλον ξανά πολεμικές αποζημιώσεις σε κανένα κράτος. Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται παγίως πως το θέμα έχει κλείσει με συμφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη από τη δεκαετία του 1960.

Την Κυριακή στη συνέντευξη της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση γερμανικού εντύπου για το θέμα είχε δηλώσει:

«Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά, υπήρξε ένα πόρισμα από την Επιτροπή της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, επίσης, αυτό το πόρισμα επισήμως έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνουμε λοιπόν κινήσεις συντονισμένες, και το πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από την επίσημη αντίδραση που θα υπάρχει από τη γερμανική πλευρά, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, θέλουμε να κινηθούμε ώστε αυτό το ανοιχτό για πολλά χρόνια ζήτημα να κλείσει, και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ