ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συγκρούεται με το καταστημένο το οποίο στα χρόνια της κρίσης λεηλάτησε την κοινωνία. Επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι θέλει να επιστρέψει τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της βαθιάς κρίσης.

"Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει απέναντι σε εμάς. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μας. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν γιατί οι ολιγάρχες καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση μας έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Σήμερα η χώρα δεν είναι το μαύρο πρόβατό στην Ευρώπη αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ανακάμπτουμε χωρίς να αποδεχόμαστε τη λελασία της κοινωνίας. Βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη χθεσινή του συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και πως οι έρευνες για την εταιρία της συζύγου του δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν οι εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ, με πρώτη το πάγωμα των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματικών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο μεγάλο ζήτημα του χρέους, υποστηρίζοντας, χαρακτηριστικά, ότι "η επιτροπεία τελειώνει"

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είπε ότι προχωράνε με τις συνήθεις δυσκολίες, αλλά προχωράνε καλά, και αυτό δείχνει ότι όχι μόνο θα καταφέρει η Ελλάδα να τελειώνει με τη δόση μέχρι το τέλος του μήνα αλλά και ότι επι της ουσίας θα προχωρήσουν τα όσα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει από το βήμα της ΔΕΘ, «και πρώτα και κύρια το σημαντικότερο: το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που θα ανακουφίσει χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου «και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας». Επικαλέστηκε δε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM ότι η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα, εντός του επόμενου έτους να βγει με αξιοπιστία στις αγορές και θα αρχίσει μόνη της να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.

Ειδικά για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκατάσταση μιας στρέβλωσης που αποτέλεσε επιλογή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την επαναφορά δηλαδή σε αυτό που ορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες τομές στη μεταπολίτευση το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε ότι και το τελευταίο ευρώ θα πάει για τους πολίτες που έχουν ανάγκη και ξεκαθάρισε, ζητώντας να τελειώνει η κοροϊδία και η παραπληροφόρηση: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματα του θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στους κατά συρροή συκοφάντες και τους καθηγητές της διαπλοκής να μας κουνάνε το δάχτυλο. Διότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ