ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Με το «όχι» των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του Γιώργου Δημαρά, που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, στη μεταβίβαση στο Υπερταμείο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ να προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Οι δύο βουλευτές που δείχνουν αμετάπειστοι παρά τις διευκρινίσεις που τους έδωσε χθες βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κλήθηκαν εσπευσμένα στο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αλλάξουν στάση και να υπερψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις. Στην κυβέρνηση επιμένουν πάντως, πως διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, ενώ είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Οικονομικών πως όσο είναι υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Στην Ολομέλεια που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος το πολυνομοσχέδιο ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεχτική όταν μιλάει για διαπλοκή, υπενθυμίζοντας πως «επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργοί ξεχνούν να δηλώσουν εκατομμύρια στα πόθεν έσχες τους, υπουργοί μεταβιβάζουν εταιρείες με καθυστέρηση και ως προχθές είχαμε καναλάρχη και κουμπάρο αρκετών υπουργών που είχε αγοράσει την κατασκευαστική του πατέρα του πρωθυπουργού». Σε ότι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου διερωτήθηκε «για πόσο καιρό νομίζει ότι θα ταΐζει σανό τους ιθαγενείς». Αναφέρθηκε και στην υπόθεση τοποθέτησης της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου στο ΔΣ του Υπερταμείου, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να την ρωτήσει εάν θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη όπως πήγε ο σύζυγός της.

Στην μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο αναφέρθηκε ο Γ. Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ χαρακτήρισε Βατερλό της κυβέρνηση την υπόθεση Καλογρίτσα. «Είστε πολιτικοί απατεώνες και έχετε εγκληματήσει σε βάρος της χώρας», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα εσείς εκχωρείτε το νερό και το ρεύμα, τη διοίκηση και την άσκηση επενδυτικής πολιτικής , είστε διαχειριστικά ανίκανοι και σας επέβαλλαν αυτό το περίφημο Υπερταμείο, υποθηκεύοντας όλη την περιουσία της Ελλάδας», είπε.

Για «ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας», μίλησε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «παραμύθια της Χαλιμάς» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς στο θέμα της ΕΥΔΑΠ. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι που έκανε λόγο για κυβέρνηση super market που λέει στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει. «Το μόνο που δίνετε είναι ψηφοθηρικές υποσχέσεις», είπε προς την κυβέρνηση ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ