ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιεραρχία: Η ώρα του... Φίλη και των Θρησκευτικών την Τετάρτη

Ιεραρχία: Η ώρα του... Φίλη και των Θρησκευτικών την Τετάρτη
Xρήστος Μπόνης

Τα Θρησκευτικά και η συζήτηση επί των θεμάτων που έθεσε στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα βρεθούν στο επίκεντρο της Ιεραρχίας, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Οι αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών έχουν προκαλέσει 'ιερή' αγανάκτηση και αρκετοί μητροπολίτες βρίσκονται σε θέση μάχης.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, έδωσε το στίγμα του για το πώς προσεγγίζει η Εκκλησία τη διδασκαλία του μαθήματος. «Το μάθημα των Θρησκευτικών λειτουργεί πράγματι προβληματικά. Το βάρος ευθύνης πέφτει στην Εκκλησία, στην Πολιτεία και εν πολλοίς στα πρόσωπα που καλούνται να διακονήσουν στον τομέα αυτό», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παρέπεμψε στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και έδωσε πληροφορίες για το πώς γίνεται η διδασκαλία του μαθήματος στη Γερμανία.

«Η εκπαίδευση αποτελεί, βάσει του άρθρου 7 του Γερμανικού Συντάγματος ευθύνη του Κράτους, η οποία όμως δεν παραγνωρίζει ούτε το ρόλο των κηδεμόνων-γονέων των παιδιών ούτε των θρησκευτικών κοινοτήτων», αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του προς το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας και επισημαίνει ότι η παράγραφος 3 είναι χαρακτηριστική:

«3. Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία με εξαίρεση τα ελεύθερα ομολογίας σχολεία (ειδική κατηγορία σχολείων) είναι κανονική διδακτική κατεύθυνση. Χωρίς να παραβλάπτεται το δικαίωμα ευθύνης του Κράτους η διδασκαλία των Θρησκευτικών γίνεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αρχές των θρησκευτικών κοινοτήτων. Κανένας εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να υποχρεώνεται να διδάξει Θρησκευτικά ενάντια στη θέλησή του».

«Το μάθημα, λοιπόν, των Θρησκευτικών γίνεται σε σχέση και συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές της εκάστοτε θρησκευτικής οντότητας διατηρουμένου του δικαιώματος της κρατικής επίβλεψης», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

"Επιχείρηση αλλοιώσεως της πίστης"

«Υπήρξα από τους πρώτους που υπεστήριξα ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο μάθημα αυτό. Και μάλιστα κατακρίθηκα από μερικούς. Ο τρόπος με τον οποίο πρωτοστάτησε η Πολιτεία, τα καινούργια προγράμματα τα οποία μελέτησα, με έπεισαν ότι δεν πρόκειται για Θρησκευτικά, αλλά για μια επιχείρηση αλλοιώσεως της πίστεώς μας.

Πρότασίς μου: Εξ αρχής αντιμετώπιση κάθε αναγκαίας αλλαγής σε συνεργασία πραγματική Εκκλησίας και Πολιτείας όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Καταστατικός μας Χάρτης», λέει μεταξύ άλλων στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Διαβάστε επίσης:

Ιερώνυμος: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος λειτουργίας Εκκλησίας και Πολιτείας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ