ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς συνεδρίου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρυθμούς συνεδρίου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει για σήμερα σειρά συσκέψεων με αντικείμενο την προετοιμασία της αυριανής του εμφάνισης ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου που αναζητά απαντήσεις για την κυβερνητική πορεία και το αύριο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει συσπειρωτικά για την Κουμουνδούρου και ταυτόχρονα να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή στις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης. Παράλληλα, βεβαίως, επιδιώκει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταξη σ’ αυτό νέων μελών καθώς και προσωπικοτήτων που προέρχονται από τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η μέσω συνεδρίου επισημοποίηση της συνεργασίας του Φώτη Κουβέλη και της πολιτικής κίνησής του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται για πολλούς και με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο οποίος σύμφωνα με κάποια σενάρια μπορεί και να προηγηθεί του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης εάν αυτή τραβήξει σε μάκρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ενισχύει την άποψη πως ενδεχομένως να επιδιώξει να ισχυροποιήσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με πιο έμπειρα, όχι αμιγώς κομματικά στελέχη. Εάν, τελικώς, καταλήξει σ’ αυτήν την επιλογή τότε πιθανότατα θα προτείνει για την θέση του γραμματέα του κόμματος ένα κορυφαίο στέλεχος που έχει διατελέσει και υπουργός.

Όλα αυτά, όμως, θα φανούν μετά το 2ο συνέδριο καθώς την Κυριακή οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του θα εκλεγούν Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή. Ακολούθως, στην πρώτη της συνεδρίαση η νέα ΚΕ θα κληθεί να αναδείξει την νέα Πολιτική Γραμματεία και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως,θεωρείται βέβαιο ότι κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει απολογισμό των δύο περιόδων διακυβέρνησης, δηλαδή της πρώτης σκληρής περιόδου της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και της δεύτερης περιόδου που χρονικά συμπίπτει και με την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και για τα όρια μιας αριστερής διακυβέρνησης, αφού προηγουμένως εξηγήσει ποια είναι η κατάσταση στην χώρα, ποια τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ποιες είναι οι προοπτικές επιστροφής στην ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ