ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Οι πιστωτές και η Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος

Α. Τσίπρας: Οι πιστωτές και η Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος
EUROKINISSI

«Είναι καιρός οι πιστωτές και η Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στο France 24, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως «είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής» και πως είναι καιρός να τηρηθούν οι υποσχέσεις των πιστωτών και της Γερμανίας για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το 2015 - όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ: «Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη.

Σε μία πρώτη παρατήρηση ότι μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς εφαρμόζει σειρά μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δώσαμε μία μεγάλη μάχη προασπιζόμενοι τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, ώστε να αλλάξει κατεύθυνση. Είπαμε επανειλημμένα ότι λύση δεν είναι η λιτότητα αλλά η ατζέντα της ανάπτυξης. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, η δύναμη, όμως, των αγορών μάς οδήγησε σε συμβιβασμό. Είχαμε απέναντί μας ένα ακραίο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας που ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα βγάζοντάς την από την Ευρωζώνη. Ο συμβιβασμός κατέληξε να έχουμε, μεν, λιγότερη λιτότητα από πριν, αλλά πάντα λιτότητα, πράγμα που υλοποιούμε, μην έχοντας άλλη εναλλακτική λύση. Απαιτούμε, όμως, συγχρόνως να σεβαστούν και οι εταίροι μας τις δικές τους δεσμεύσεις».

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και την ολιγωρία των πιστωτών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, στο να προχωρήσουν επ' αυτού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Για πρώτη φορά εμείς τώρα, λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, μαζί με τους Γερμανούς, θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η ώρα να παρθούν μέτρα για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση. Είναι κάτι που δικαιούμαστε».

«Σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που βρίσκεται η Ευρώπη, η Ελλάδα είναι καταμεσίς σε δύο παράλληλες κρίσεις: Την κρίση του χρέους και την κρίση του μεταναστευτικού. Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ασταθή περιοχή. Δείτε τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία, στη Λιβύη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει μία νέα εστία κρίσης. Θα πρέπει να συμφωνηθεί στο να δοθεί μία προοπτική στην ελληνική οικονομία. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, έχουμε όμως ανάγκη να δοθεί το σινιάλο στους ξένους επενδυτές, ώστε να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη για να επωφεληθεί δικαίως και ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019». «Έτσι αυτό δεν μας ενοχλεί» είπε. «Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση του Τσίπρα για το τηλεφώνημα Ολάντ-Πούτιν

Σε ερώτημα σχετικά με τις εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ και το τηλεφώνημα Πούτιν και την εκτύπωση δραχμών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε, κυρίως χάρη στη δυνατότητα της συνεργασίας των προοδευτικών κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταφέραμε επίσης, να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην το προχωρήσει» και καταλήγοντας υπογράμμισε:
«Με έναν απόλυτο τρόπο θα ήθελα να πω ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».

Brexit

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς το ως σήμα κινδύνου που «πρέπει να ξυπνήσει τους υπνοβάτες». «Πρέπει να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις και γρήγορα» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ