ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείστε τα προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη το μήνυμα του EuroWorking Group

Κλείστε τα προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη το μήνυμα του EuroWorking Group
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ το EuroWorking Group με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης να ζητούν από την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τα πρώτα προαπαιτούμενα έως τη Τετάρτη.

Η προσπάθεια εστιάζεται στο να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι θεσμοί θεωρούν πως και η νέα αντιπρόταση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα είναι πολύ γενναιόδωρη για τους υπερήμερους δανειολήπτες.

Ουσιαστικά η νέα ελληνική πρόταση καλύπτει μέσω αντικειμενικής αξίας και εισοδηματικών κριτηρίων το 60% των περιπτώσεων , ενώ προβλέπει πως το σχετικό όριο προστασίας θα μπορούσε να μειώνεται με την παρέλευση των ετών.

Τόσο για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όσο και για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει με πιο ικανοποιητικό βηματισμό.

Το αυριανό Eurogroup αναμένεται να κάνει αποτίμηση της κατάστασης και να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ώστε εν συνεχεία να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

Εάν μέχρι την Τετάρτη κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες τότε θα συγκληθεί εκ νέου το EuroWorking Group μάλλον την Παρασκευή για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ