ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δομικός» ανασχηματισμός με νέα υπουργεία και αρμοδιότητες

«Δομικός» ανασχηματισμός με νέα υπουργεία και αρμοδιότητες
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με δύο Προεδρικά Διατάγματα που έκρινε νόμιμα το 50 τμήμα του ΣτΕ φαίνεται να προχωρά το σενάριο του ανασχηματισμού. Νέα υπουργεία δημιουργούνται, ενώ άλλα υπουργεία είτε “καταργούνται” είτε αλλάζουν αρμοδιότητες και όνομα.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως επίσης και υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία υπουργείων.

Αναλυτικά, συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες:

1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελείς υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Ακόμη: 1) συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

2) ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο νέο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών) το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 και

3) συνιστάται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

"Τα υπουργεία που μετονομάζονται"

Την ίδια στιγμή, μετονομάζονται και ανασυνιστώνται 6 υπουργεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε αυτό μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ ανέφερε: "Όπως έχει κατ' επανάληψιν πει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και δομικές. Ως εκ τούτου με τα Προεδρικά Διατάγματα που εστάλησαν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δρομολογούνται οι δομικές αλλαγές. Μετά την έγκριση των Διαταγμάτων, δίδεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο χρόνο που εκείνος επιλέξει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ