ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Οικονομία, Κυπριακό, ΝΑΤΟ και συνθήκη της Λωζάνης στη συνάντηση με Πρ. Παυλόπουλο

Επίσκεψη Ομπάμα: Οικονομία, Κυπριακό, ΝΑΤΟ και συνθήκη της Λωζάνης στη συνάντηση με Πρ. Παυλόπουλο
REUTERS/Kevin Lamarque

Το ζήτημα της οικονομίας, το προσφυγικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η συνθήκη της Λωζάννης, κυριάρχησαν στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, λέγοντάς του πως τον υποδέχεται «ως τον Πρόεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

Αφού τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα του τόσο στην ανθρωπιστική όσο και στην οικονομική κρίση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι το ίδιο θα πράξει και ο διάδοχός του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως, παρά τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτη την ευρωπαϊκή της πορεία εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τάσσεται υπέρ μιας ταχείας λύσης του Κυπριακού, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί λύση που δεν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Δεν αποδεχόμαστε λύση συνομοσπονδίας, με στρατεύματα κατοχής και συνθήκες εγγυήσεως», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας: «Διαφορετικά, θα δημιουργούσαμε κακό προηγούμενο για άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Εν συνεχεία ο Πρόκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της, ξεκαθαρίζοντας πως «τα σύνορα της ΕΕ είναι αυτά των κρατών – μελών».

«Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

2016 11 15T122941Z 678357089 D1BEUMYYWZAA RTRMADP 3 OBAMA GREECE

Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλον τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας πως θεώρησε πως στο τελευταίο ταξίδι του ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθεί την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πως αντιλαμβάνεται πως ο ελληνικός λαός υποφέρει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκτιμώντας πάντως πως η κατάσταση καλυτερεύει, αν και διαπίστωσε πως υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε και τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Ελλάδα το προσφυγικό, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα. «Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους αλλά όλων μας. Γι αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της Μέσης Ανατολής ο κ. Ομπάμα σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ εκτιμούν «ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις το Αιγαίο. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την απολυτή συνεισφορά. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καθώς αυτή γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους, το θέμα του ΝΑΤΟ είναι σημαντικό».

«Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε ακριβώς στις 13:30 στην Ηρώδου Αττικού, όπου βάσει Πρωτοκόλλου τον υποδέχθηκε επίσημα, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αφού έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου, αλλά και της Ελλάδας, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ομπάμα επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και κατευθύνθηκαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εισερχόμενος στην Αίθουσα των Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν αυτό είναι το σπίτι του, με τον κ. Παυλόπουλο να του απαντά αρνητικά, σημειώνοντας πως μένει σε άλλη κατοικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ