ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο: Η επετειακή συνεδρίαση της Βουλής

Πολυτεχνείο: Η επετειακή συνεδρίαση της Βουλής
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε σε ειδική συνεδρίασή της η Βουλή. 

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αρχίζοντας την ομιλία του επεσήμανε πως από τη μεταπολίτευση έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, όμως πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει μια σταθερή αναφορά.

Η θέληση για κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει ζωντανή, είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως η κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη Δημοκρατία την εποχή των μνημονίων.

Η μάχη με τη Δημοκρατία έχει να κάνει με μια σειρά ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο με τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

2638215

«Το Πολυτεχνείο αντέχει στον χρόνο. Δεν εκφυλίστηκε. Συγκινεί όλες τις γενιές και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που εκείνα τα χρόνια ήταν αγέννητοι. Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία παραμένει ζωντανή και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε εποχής»,ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για δημοκρατία.

«Κανείς δεν φανταζόταν λίγους μήνες πριν από την εξέγερση ότι ο ελληνικός λαός θα ερχόταν αντιμέτωπος με το χουντικό καθεστώς. Από τότε, η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη νεότερη ιστορία της. Πάρα ταύτα το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει πάντα» δήλωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης το περιεχόμενο της δημοκρατία αφορούσε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί και υποβαθμιστεί».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του έλαβε την εντολή να αποκαταστήσει όσα έχουν πληγεί στην εποχή των μνημονίων. «Η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλημα της κυβέρνησής του, στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης.

«Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά πλέον έχουμε ορατή την έξοδο» σημείωσε το πρωθυπουργός αναφερόμενος στη β' αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ιστορικό καθήκον «για το λαό μας να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό και στον αυταρχισμό»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα δήλωσε ότι «η χώρα έχει κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας στο αγώνα της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς. Η Ελλάδα από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Και η λύση είναι η ειρήνη και η ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία».

Στ. Θεοδωράκης: Δουλειές, παιδεία, αξιοκρατεία τα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια...δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε σήμερα στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας, δουλειές, παιδεία, αξιοκρατία» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε πως τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για το υπουργείο Παιδείας δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα της παιδείας.

Ο κ Θεοδωράκης έκανε λόγο για κατάντια των πανεπιστημίων η οποία οφείλεται στα κόμματα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν αλλά το κακό στην παιδεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Επίκαιρο και σήμερα το μήνυμα της 17ης Νοεμβρίου

Το μήνυμα της 17ης Νοεμβρίου, 43 χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, τόνισε η Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου, μοιάζουν σαν να είναι χθες. Οι φωνές των εκφωνητών για ψωμί παιδεία ελευθερία, οι φωνές των ελεύθερων Ελλήνων αγωνιστών, τα χαμόγελα ενός λαού, η υπέρβαση μιας γενιάς, αφυπνίζουν. Θυμίζουν ότι τα τανκς ήρθαν να λυγίσουν όσους αγωνίστηκαν» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά εξακολουθούν να είναι ζωντανά, παρόντα, να μας συγκινούν και να μας εμπνέουν».

«Δεν ξεχνάμε την προδοσία της Κύπρου, το πιο μεγάλο έγκλημα της ανθρωπότητας» συνέχισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι «σαράντα τρία χρόνια μετά, μια ολόκληρη ζωή, αν και λιγοστεύουν οι μάρτυρες, η μέρα αυτή εγείρει».

Β. Λεβέντης: Η δημοκρατία δέχεται πλήγματα

Άσχημες εξελίξεις στην οικονομία προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει κλειστεί στο καβούκι του. «Γράφτηκε ότι είχα ένα φλερτ με τον Τσίπρα, αλλά ήταν μόνον στο θέμα της απλής αναλογικής, στο οποίο συμφώνησα», ανέφερε.

«Η δημοκρατία δέχεται πλήγματα», υποστήριξε εκ μέρους της ΝΔ η Νίκη Κεραμέως και αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κατεπείγοντα νομοσχέδια αλλά και χρήση ακραίας ρητορικής από την κυβέρνηση προς ίδιον όφελος. «Σήμερα είναι ημέρα τιμής και όχι συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου, ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και οι σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που βλέπουμε εντός κανονικότητας, αποτελούν σοβαρή πληγή», είπε.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Ενότητα λαού και εθνική συνεννόηηση και δράση για την έξοδο από την κρίση

Ως ευκαιρία για αναστοχασμό χαρακτήρισε την σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από Δημοκρατική Συμπαράταξη και επεσήμανε οτι αυτό που χρειάζεται η χώρα ειναι «ενότητα λαού και εθνική συνεννόηηση και δράση για την έξοδο από την κρίση».

ΚΚΕ: Υποκριτική η παρουσία Τσίπρα

«Υποκριτική, προκλητική που ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού θράσους» χαρακτήρισε την παρουσία Τσίπρα σήμερα στη Βουλή, ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ. «Δεν ήρθε στη Βουλή για να τιμήσει το Πολυτεχνείο, αλλά για να ζητήσει άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε επί δύο ημέρες στον Ομπάμα και στην αμερικανική πολιτική. Ήρθε ως παραχαράκτης για να αλλοιώσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου, να διορθώσει την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου να χειροκροτεί μαζί με τον Γλύξμπουργκ τις δράσεις του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα», υποστήριξε.

Κ. Γαβρόγλου: Η δημοκρατία στην Ευρώπη, δοκιμάζεται

«Η δημοκρατία στην Ευρώπη, δοκιμάζεται και δοκιμάζεται σκληρά. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ως μήνυμα διαρκούς αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας παραμένει τραγικά επίκαιρο», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντας λάθος να αντιμετωπίζονται ως δεδομένες οι κατακτήσεις. «Η δημοκρατία έχει ανάγκη διαρκούς υπεράσπισης, τόσο ως πολίτευμα όσο και ως κοινωνική πρακτική. Το διακύβευμα σήμερα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ: καλούμαστε όχι μονάχα να υπερασπιστούμε την πληγωμένη δημοκρατία μας, αλλά το ίδιο το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών μας», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ