ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ να μην πατά σε δύο βάρκες

Δ. Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ να μην πατά σε δύο βάρκες
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση σχολίασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ ζητάει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσουν.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή στον Σκάι, τόνισε ότι θεωρεί πως η αξιολόγηση θα έρθει χωρίς η χώρα να προχωρήσει σε υποχωρήσεις στα εργασιακά και συμπλήρωσε ότι πρώτιστος στόχος είναι επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε: «εμείς θέλουμε από το ΔΝΤ να μην πατά σε δύο βάρκες. Να μας πει επιτέλους αν θα είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Αν τελικά θέλει, θα πρέπει να είναι χωρίς ακραίους όρους».

Σημείωσε, δε, ότι για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να υπάρξουν κάποια βραχυπρόθεσμ μέτρα για το χρέος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ούτε η ρύθμιση του χρέους, ούτε η έξοδος στις αγορές δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων αλλά «είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από την επιτροπεία».

Σε ερώτηση που του έγινε για το χρέος και την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι στο Eurogroupo της 5ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έρθουν οι εγγυήσεις για την ρύθμιση του χρέους, ενώ για τον κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού για σκληρή λιτότητα είναι ίδιες από το 2010. «Ο κ. Σόιμπλε, δεν έχει αλλάξει από το 2010. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται. Ο Γερμανός υπουργός θέλει λιτότητα για όλη την Ευρώπη. Εδώ τα έχει βάλει ακόμα και με τον Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, ο κ.Τζανακόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας ότι επιμένει στη πολιτική λιτότητας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ειδική αναφορά έκανε και στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι το αφήγημά του ότι η Ελλάδα έβγαινε στις αγορές ήταν φαντασία και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει ότι σε κανένα σημείο μέχρι τώρα δεν υπάρχει success story για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι «η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να διεξαχθούν το 2019» και συμπλήρωσε ότι η στάση της ΝΔ, η οποία ζητά προσφυγή στις κάλπες, είναι επικίνδυνη για τη χώρα καθώς επιζητά την πλήρη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

"Προσφυγικό"

Γραμμή της κυβέρνησης είναι από τα νησιά να φεύγουν μόνο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει η αίτηση ασύλου» επεσήμανε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας. Όποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα αυτομάτως δεν εμπίπτει στο περιεχόμενο της συμφωνίας».

Κατέληξε λέγοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο θέμα που δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές συγκρούσεις όπως επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης:

Αγεφύρωτες μοιάζουν οι διαφορές κυβέρνησης και θεσμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ