ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άνοιγμα» του Κ. Μητσοτάκη σε Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο (pics)

«Άνοιγμα» του Κ. Μητσοτάκη σε Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάλεσμα για εθνική πανστρατιά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γ. Παγουλάτου, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσαν επί τάπητος τους όρους τους, χωρίς να είναι απολύτως αρνητικοί και συμφωνώντας με τη διαπίστωση ότι η χώρα βουλιάζει και η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Το «μέτωπο κατά του λαϊκισμού» μπορεί να μην συγκροτήθηκε ακόμη, ωστόσο αν κάτι προέκυψε ως συμπέρασμα είναι η κοινή βούληση για μια δυνητική μελλοντική συνεργασία βασισμένη σε κάποιες προϋποθέσεις.

Η κοινή παρουσία του αρχηγού της ΝΔ, του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται σε φανερή διάσταση με το κόμμα του και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση μόνο με την ιδιότητα του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς και του επικεφαλής του Ποταμιού στην παρουσίαση του βιβλίου «Το νησί φεύγει» του Γιώργου Παγουλάτου, πραγματοποιήθηκε στο φόντο των επίμονων σεναρίων περί συμπόρευσης των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Βασικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πεδίο σύγκλισης το «τέρας του λαϊκισμού» που πρέπει να καταπολεμηθεί όπως επίσης και η εμπέδωση του μεταρρυθμιστικού πνεύματος που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει.

METOPO 2

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν συγκεκριμένος στο κάλεσμα που απηύθυνε, ζητώντας «εθνική πανστρατιά», πολιτική και κοινωνική που θα «υπερβαίνει τους διαχωρισμούς» και θα έχει σκοπό να σταματήσει η «τεράστια ζημιά» που επιφέρει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στον Σταύρο Θεοδωράκη και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, δηλώνοντας βέβαιος για τις κοινές τους αξίες, την κοινή πεποίθηση και τον προσανατολισμό της χώρας.

Δεν παρέλειψε φυσικά να θέσει χαρακτήρα κατεπείγοντος στο αίτημα του για πολιτική αλλαγή, μίλησε για «συμφωνία αλήθειας και εμπεριστατωμένης ελπίδας», υπογραμμίζοντας ότι «πάνω σε αυτήν, ανεξάρτητα από την πολιτική μας αφετηρία, πρέπει να χτίσουμε έναν νέο πατριωτισμό».

Κινητοποίηση του συνόλου των πραγματικά δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων ζήτησε στην παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτάσσοντας ως μοναδική λύση τη λεγόμενη «εθνική στρατηγική». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι απαιτούνται θεσμικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με συναινετική διάθεση, διαφωνώντας με τη στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ. Συμφώνησε ωστόσο ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και εκλογές γρήγορα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέρριψε εκατέρωθεν ευθύνες σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχρονική διόγκωση του λαϊκισμού που «κατατρώει τη χώρα». Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Το νησί φεύγει, ελπίζω μόνο να μην φύγει προς το σημείο Νέμο, το πιο απομακρυσμένο σημείο από τη στεριά, το οποίο υπάρχει και κάποιος πρέπει να σταματήσει το νησί που φεύγει. Κάποιος; Όχι κάποιος. Κάποιοι, γιατί ο ένας δεν αρκεί και γιατί μιλάμε για ένα ολόκληρο νησί». Αναφορά που ερμηνεύτηκε ότι αφήνει περιθώρια ενός μετώπου.

METOPO 3

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ