ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τσίπρας στη Θράκη με το βλέμμα στραμμένο σε εθνικά και αξιολόγηση

O Τσίπρας στη Θράκη με το βλέμμα στραμμένο σε εθνικά και αξιολόγηση
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 και την προεκλογική περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Άρτα EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

Με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό ξεκινάει σήμερα η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Θράκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί χωριό της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ θα περάσει κι από μειονοτικό σχολείο έχοντας στα χέρια του την απόφαση του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής να παραχωρήσει δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στα νοικοκυριά των ελλήνων μειονοτικών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα για ένα θέμα που ούτως ή άλλως απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς και επισημαίνει πως η επίλυσή του αποτελεί ένα διεθνές –και όχι διμερές– πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Κύκλοι της κυβέρνησης επιμένουν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών με την ιδιότητα όμως της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕυρωπαΪκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, το Μαξίμου τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί κανέναν ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό.

Η κυβέρνηση πάντως έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα της στις κινήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τον οποίο και κατηγορεί ανοιχτά ότι «θέλει να κάνει κακό στην χώρα, για να δικαιωθεί ο ίδιος». Το Μαξίμου επιμένει ότι σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 4ο μνημόνιο κάτι που σημαίνει καταστροφή της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Κυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως επιθυμεί τις απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιδιώκει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Του ασκούν επιπλέον κριτική διότι΄–όπως λένε– υπεραμύνεται των καταστροφικών πολιτικών των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου που αποτελούν τους κύριους πολιτικούς συμμάχους του για την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Εκ παραλλήλου συνεχίζεται εξ αποστάσεως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup μπορεί να εξασφαλιστεί η πολιτική συμφωνία.. Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο και επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την λήψη νέων μέτρων ούτε υποχωρήσεις αξιών στα εργασιακά.

Το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει την Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου και Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου στις 8.15 το πρωί ο κ. Τσίπρας θα διαπιστώσει από κοντά την πορεία των έργων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του λιμανιού, την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και της δημιουργίας πλωτής αποθήκης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με τα οποία η Θράκη θα εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Φιλλύρα της Ροδόπης, την έδρα του Δήμου Αρριανών, που αριθμεί 57 χωριά, κυρίως ορεινά, με μουσουλμανικό πληθυσμό.
Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ξάνθη, όπου στις 12.15 θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και στη 1 μ.μ. το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά".
Στις 2.00 μ.μ. θα επισκεφθεί το Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής και στις 2:45 μ.μ. θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θράκης, στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή, Στις 6.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση "Ανατολική Μακεδονία-Θράκη", την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο "Arcadia".

Μαζί του αναμένεται να είναι και υπουργοί οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα για τα παραπάνω θέματα, όπως οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ