ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» των κομμάτων στην πρόταση Καμμένου

«Όχι» των κομμάτων στην πρόταση Καμμένου

Δεν βρήκε την ανταπόκριση που προσδοκούσε ο Πάνος Καμμένος, η πρόταση να συνεδριάσει -κεκλεισμένων των θυρών- η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, στο ακριτικό Καστελόριζο.

Η πρώτη άρνηση ήρθε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Δουζίνα που φέρεται να ανέφερε στον υπουργό Άμυνας πως ο Κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο Καστελόριζο, αλλά και πως η παρούσα πολιτική συγκυρία, όπου η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της, δεν προσφέρεται για μια τέτοια πρωτοβουλία. Ίσως για αυτό τον λόγο στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ολιγόλεπτη συζήτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον Κώστα Δουζίνα.

Η συνεδρίαση μετετράπη σε επίσκεψη ενημέρωσης για την οποία ενημερώθηκαν μέλη της επιτροπής και τα κόμματα. Οι αντιδράσεις ωστόσο, ήταν έντονες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη στο ακριτικό νησί, καθώς τα εθνικά μας θέματα απαιτούν νηφαλιότητα, σοβαρότητα και σύνεση και όχι επικοινωνιακές κινήσεις. Βασικό τους επιχείρημα είναι πως δεν θα πρέπει από ελληνικής πλευράς να υπάρξει η οποιαδήποτε ενέργεια που θα ενισχύσει περαιτέρω την ένταση με την Τουρκία.

«Οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρές. Απαιτούν από όλους σοβαρότητα νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας "επιπόλαια" την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου. Επαναλαμβάνει δε, το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση.

Έντονη αντιπαράθεση ωστόσο, προκλήθηκε ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον υπουργό Άμυνας μετά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου. «Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Στις επικοινωνιακές «αρλούμπες» εμείς δεν συμμετέχουμε και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Πάνο Καμμένο να απαντά εξίσου αιχμηρά.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το Καστελόριζο με την καταστροφική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια. Αντιλαμβανόμαστε τις ενοχές τους, λυπούμαστε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε δίπλα στο Καστελόριζο», ήταν το σχόλιο του Πάνου Καμμένου.

Με την πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας διαφωνεί και το Ποτάμι. «Η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και εθνική συνεννόηση. Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, με επικοινωνιακά παιχνίδια, στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κάθε άλλο παρά μας βοηθάει», δήλωσε ο Σπύρος Δανέλλης.

Αρνητική εμφανίζεται και η Ένωση Κεντρώων που επίσης αποδίδει επικοινωνιακό χαρακτήρα στην επίσκεψη βουλευτών στο Καστελόριζο.

Η επίσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει κανονικά για να γνωρίσουν τα μέλη της επιτροπής τους στρατεύσιμους. Στην αποστολή θα μετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες απο την επιτροπή 3-4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση του Πάνου Καμμένου διατυπώθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για θέματα αρμοδιότητάς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ