ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017: Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με νέο μνημόνιο, λέει ο Κ. Μητσοτάκης

Προϋπολογισμός 2017: Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με νέο μνημόνιο, λέει ο Κ. Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως «καμία άλλη εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα τόσο μεγάλη ζημιά».

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος το οποίο αφήνετε πίσω σας κ Τσίπρα είναι τεράστιο και δεν το λέμε μόνο εμείς, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε:

«Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας. Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη. Κρατάτε τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν, ναρκοθετώντας ταυτόχρονα το μέλλον της. Ανεβήκατε στην εξουσία λέγοντας ψέματα , είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί, όχι την προηγούμενη, αλλά την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας παραλείψεις. Είστε μια κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία, χωρίς σχέδιο, που άγεται και φέρεται από τους δανειστές».

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, λέγοντας πως η ζημιά είναι τεράστια και η λιτότητα πιο σκληρή παρά ποτέ.

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ανεβήκατε στην εξουσία με σημαία ότι θα καταργήσετε τη λιτότητα με ένα νόμο κι ένα άρθρο κι επιβάλατε λιτότητα μακράς διαρκείας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: Έχετε ήδη μονογράψει το τέταρτο Μνημόνιο. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο, μετά το τρίτο μνημόνιο.

Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι δεν έχετε σχέδιο για έξοδο από την κρίση, είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μαθαίνει την οικονομία από κάποια αραχνιασμένα μαρξιστικά συγγράμματα. Το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ιστορία εκδικείται κι επαναλαμβάνεται σαν φάρσα στο πρόσωπό σας, αφού προηγουμένως διάβασε το σχόλιο που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα που είχε δώσει ο Αντώνης Σαμαράς πριν από δύο χρόνια: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».

Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: Αποδείξατε για άλλη μια φορά πόσο ανεύθυνοι είστε. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες. Έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να δρομολογήσουμε την ανόρθωση της χώρας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας.

Η κυβέρνησή σας τορπιλίζει κάθε νέα επένδυση, είπε ο κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεοληψίες: Αν υπάρχει μία ελπίδα για μικρή ανάκαμψη φέτος, θα οφείλεται σε όλες τις επενδύσεις που κάποτε πολεμήσατε.

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η πατρίδα μας χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημιουργίας, της δημοκρατίας της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Επικαλέστηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης», και πρόσθεσε:

«Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες, αλλά δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρω για να ανατάξουμε τη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω, κ. Τσίπρα, και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα δικό μας σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να πάρει μπροστά η χώρα. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, εμείς εισηγούμαστε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με περικοπή δαπανών και μείωση των φόρων».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στο μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι» και πρόσθεσε:

«Τι έχετε κάνει, κ. Τσίπρα, για να μειώσετε το κράτος. Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ελληνικής έμπνευσης, είναι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση. Όταν οι δανειστές διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν λόγο να δώσουν δημοσιονομικό χώρο και να μην επιμείνουν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Μία κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη. Οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε βασίζονται σε μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια από όλους, πρέπει όμως να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά, αυτό που δεν δέχονται είναι να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες τους, οι πολίτες το ξέρουν ότι το ψέμα έφερε την απογοήτευση, η αλήθεια είναι αυτή που φέρνει την ελπίδα. Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση που μπορεί να προκύψει μόνο από την πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε ένα 10% της ελληνικής κοινωνίας, αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος, στο υπόλοιπο 90% δεν λέτε τίποτε, στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα, στο 1,2 εκατ. ανέργων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ