ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κανένα θέμα» απαντά η Αθήνα στο αίτημα Σόιμπλε

«Κανένα θέμα» απαντά η Αθήνα στο αίτημα Σόιμπλε

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα», δήλωσε στο CNN Greece ανώτερη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας την απαίτηση του Βόλγκφανγκ Σόιμπλε να συζητήσουν οι θεσμοί τις εξαγγελίες Τσίπρα για 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ο Β. Σόιμπλε έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της Αθήνα στο πλαίσιο της διάσωσης. Το Βερολίνο επισημαίνει ότι θέλει, μάλιστα, μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η απαίτηση του Βερολίνου ουσιαστικά συνεπάγεται με μιας μορφής «αξιολόγηση εντός της αξιολόγησης» και σύμφωνα με μια ερμηνεία αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης καθώς ανοίγει το δρόμο για επιβολή των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.

Χθες πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από τη Νίσυρο επιτέθηκε σε όσους επιμένουν στα μέτρα λιτότητας και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα όμως δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις σχετικά με το πού θα διοχετεύεται το πλεόνασμα.

«Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.

«Η Ελλάδα είναι νησιωτική. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους νησιώτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μέτρα για τα νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού. Τα νησιά της πρώτης γραμμής θα απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Πρόκειται για τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ