ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ή μαζί μου ή εναντίον μου

Κυβέρνηση: Ή μαζί μου ή εναντίον μου
REUTERS

Με κεντρικό επιχείρημα πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση του δημοσίου χρέους αποτελούν απόφαση που συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και δεν σχετίζονται με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης αντιμετωπίζει το Μαξίμου τις απειλές ορισμένων εκ των θεσμών για μη ενεργοποίησή τους λόγω υπέρβασης της συμφωνίας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η «αξιοποίηση» της υπεραπόδοσης των εσόδων δεν σχετίζεται με τις προϋποθέσεις της συμφωνίας τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί που ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο πως «στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση Τσίπρα» για να υπερτονίσει μεταξύ άλλων και την διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στην Κομισιόν και τους άλλους θεσμούς.

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις των δανειστών είναι πάντως ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Προκαλώντας ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή για την 13η σύνταξη το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να αναγκάσει πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και ασφαλώς και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πάρουν μία ξεκάθαρη απόφαση απέναντι στην ελληνική κοινωνία . Και φυσικά να δείξει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία διάθεση απόσυρσης των εξαγγελιών προχωρώντας ουσιαστικά σε μία άτακτη υποχώρηση.

Επιπλέον στο ενδεχόμενο που η παροχή της 13ης σύνταξης ψηφιστεί από μία ευρύτερη πλειοψηφία τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να ισχυριστεί στην συνάντησή του αύριο στο Βερολίνο με την Μέρκελ ότι πρόκειται για μία κοινωνική παρέμβαση που τυγχάνει υπερκομματικής αποδοχής.

Πάντως την ίδια ώρα το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να ζητάει με επίσημο τρόπο από την Γερμανίδα Καγκελάριο την μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε καν με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν ισχύει αυτό το σενάριο εξηγώντας πως δεν συμφέρει την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει τέτοιες συζητήσεις καθώς αυτήν την στιγμή το πρόβλημα με το ΔΝΤ βρίσκεται περισσότερο προς την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Κύκλοι του Μαξίμου μετά τις εξελίξεις των δύο τελευταίων 24ωρων συνιστούν ψυχραιμία αποδίδοντας στην εξέλιξη μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης ακόμη και την σύγκρουση. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του CΝΝ Greece οι θεσμοί ζήτησαν χθες το απόγευμα από το Μαξίμου στοιχεία για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και σημεία της συμφωνίας που να φανερώνουν πως επιτρέπεται στην κυβέρνηση να αξιοποίηση το καθαρό πλεόνασμα, δηλαδή την υπεραπόδοση των εσόδων με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί.

Το Μαξίμου εξαπέλυσε χθες σφοδρότατη επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ως «πρόθυμο» που ως άλλος «Εφιάλτης» δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ