ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας για ενημέρωση του ΠτΔ

Κυπριακό: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας για ενημέρωση του ΠτΔ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει στις 13:00 ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που είχε χτες Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους για το Κυπριακό.

Η συνάντηση με τον ΠτΔ έρχεται ως συνέχεια μετά τις χθεσινές συνομιλίες ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και το πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην καθοριστική για την επίλυση του Κυπριακού Διάσκεψη της Γενεύης.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, κυρίως για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και θα θέσει με σαφήνεια το θέμα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ συζητήθηκαν και οι οριστικές λεπτομέρειες ως προς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο πρώτος που πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, στις 10:00, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στις 20.30.

Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε μια ώρα και δέκα λεπτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Ερντογάν τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ