ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Εντείνουμε τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

Δ. Τζανακόπουλος: Εντείνουμε τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε πολιτική διαπραγμάτευση επιμένει η κυβέρνηση για την υπέρβαση του αδιεξόδου με την δεύτερη αξιολόγηση.

 

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο ίδιος, τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ. πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η θετική πορεία σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των κυρίων Ρένγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ. Τόνισε ότι πάνω σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της συμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και των άλλων μερών.

Το θετικό είναι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το α' τρίμηνο και να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (σ.σ. κόφτη) προκειμένου να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

«Η συζήτηση δεν έχει καν τεθεί ακόμα. Εφόσον συμφωνηθούν δημοσιονομικό, μεσοπρόθεσμα μέτρα και παραμένει η άρνηση του ΔΝΤ, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Αυτός ό,τι κι αν περιλαμβάνει δεν έχει λόγο να εφαρμοστεί. Η οικονομία αποδίδει, οι στόχοι θα πιαστούν, δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε για να αρθούν οι επιφυλάξεις ΔΝΤ, θα είναι ένα σημείο ισορροπίας για να κλείσουμε την αξιολόγηση. Ο μοναδικός τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018».

Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει, η συμφωνία θα πρέπει να τροποποιηθεί: «η συμφωνία που κλείστηκε το 2015 περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο φύγει τότε «η συμφωνία που έχουμε υπογράψει ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει πρόταση για αλλαγή στόχων, αλλαγή μέτρων. Η οποιαδήποτε τροποποίηση δεν επηρεάζει κανέναν από τους άλλους τομείς του προγράμματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Αναφορικά με την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο:

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, πέραν της σημερινής συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Σημειώνεται πως στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ