ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ταγιάνι στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ταγιάνι στη Βουλή
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο Αντόνιο Ταγιάνι μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, όταν αποκάλεσε τη γειτονική χώρα Μακεδονία, κάνοντας μάλιστα αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο και τον βασιλιά Φίλιππο.

Στη Βουλή το θέμα κυριάρχησε στη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αναφέρεται στην έγγραφη διαμαρτυρία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά και στην επικοινωνία που είχε ο ίδιος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρουγκαλος με Έλληνες ευρωβουλευτές. «Είμαστε στην εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με το δικό τους τρόπο, η ιστορία είναι πεδίο μάχης που πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο και όχι ως φυλακή να φυλακίζει το πνεύμα σε αυτό», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι ανασκεύασε τις αρχικές του δηλώσεις.

Το θέμα έθιξε στην επιτροπή η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ζητά από ενιαία απάντηση σε αυτό το «θεσμικό και ιστορικό ατόπημα».

«Η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και δεν υφαρπάζεται», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα σεβαστεί την επίσημη θέση όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως ΠΓΔΜ.

Ευθύνες στον Τζιάνι Πιτέλα γιατί βοήθησε να αναδειχτεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα πρόσωπο από την πλευρά του «μπερλουσκονικού συστήματος εξουσίας», επέρριψε ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι οι δηλώσεις Ταγιάνι προκαλούν αλγεινή εντύπωση, καθώς η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται.

Νωρίτερα, στην ολομέλεια ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, αποκάλεσε «ανιστόρητο και επικίνδυνο» τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ