ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μετρημένη αισιοδοξία σε...«συννεφιασμένο» Eurogroup

Με μετρημένη αισιοδοξία σε...«συννεφιασμένο» Eurogroup
EUROKINISSI

Γεμάτος σύννεφα εξακολουθεί να είναι ο ορίζοντας γύρω από την πιθανότητα επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.

Καλά πληροφορημένες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε μία μόνο εκκρεμότητα με το ΔΝΤ, η οποία ευελπιστούσαν πως εφόσον ξεπεραστεί, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την καταγραφή της προόδου μεταξύ όλων των πλευρών στο Eurogroup. Με προοπτική, όμως, το πακέτο να κλειδώσει στις 20 Μαρτίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, κρατούσαν μικρό «καλάθι» ως προς τις εκτιμήσεις τους για την σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς, όπως έλεγαν, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα, αλλά και τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση, άλλαζαν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο ανά πέντε ώρες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες με μετρημένη αισιοδοξία, καθώς ήδη από το βράδυ του Σαββάτου «τα πράγματα έδειξαν μία σχετική σταθεροποίηση προς το καλύτερο».

Αυτή η σταθεροποίηση που «είδε» η κυβέρνηση δίνει αυξημένες πιθανότητες να γίνει σήμερα η προσυνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, ώστε εκεί να γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα της συμφωνίας- εφόσον έχουν αρθεί οι εκκρεμότητες- πριν το πακέτο περάσει από το Eurogroup.

Για την κυβέρνηση, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιτευχθεί μία ενδιάμεση λύση που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και την υπόσχεση των δανειστών να προσδιοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Εάν αυτό συμβεί - υπάρξει δηλαδή μία σχετικά ικανοποιητική εξέλιξη - η ελληνική πλευρά θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να σημειωθεί γραπτώς στην ανακοίνωση του Eurogroup η πρόοδος και να αναφέρεται επίσης γραπτώς πως θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εντός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κι αυτό θα ζητηθεί ώστε στις 20 Μαρτίου να είναι όλα έτοιμα για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Αυτό δείχνει βεβαίως πως το Μαξίμου φοβάται ότι μπορεί οι θεσμοί να παροτρύνουν την κυβέρνηση να ψηφίσει μέτρα χωρίς να έχει διασφαλιστεί προηγουμένως η δική τους υποχρέωση για εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα κυβερνητικά στελέχη στο σύνολό τους στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου φρόντισαν με δηλώσεις τους να μεταφέρουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πιθανότητα επίτευξης μίας πολιτικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.

Tα τελευταία δεδομένα της διαπραγμάτευσης, που σημειωτέον ανατράπηκαν πολλές φορές, επέτρεπαν μάλιστα στην κυβέρνηση να ευελπιστεί πως βρίσκεται κοντά σε μία ενδιάμεση λύση...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ